Двойно увеличение на извънредния труд, ако работникът е съгласен

11:52, 09 дек 20 / Политика 25 2301 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Извънредният труд, договарян между работодател и работник, се увеличава от 150 на 300 часа годишно, разписаха депутатите в новите текстове на Трудовия кодекс.

Синдикатите настояват за повече пари и почивни дни при извънреден труд

Превърналите се в спорни промени, предложени от Министерски съвет, бяха одобрени с 99 гласа „за“, 55 „против“ и без въздържали се. Повишените размери на извънредния труд обаче ще се реализират при определени условия – наличие на колективен трудов договор и изрично съгласие от страна на работниците, пише БГНЕС.

БСП се обяви категорично срещу тази промяна. Левицата дори умишлено предизвика прекъсване на последното пленарно заседание, за да осуети промяната за увеличаване на допустимите часове извънреден труд от 150 на 300 часа.

Освен увеличаване на времето за извънреден труд, се предлагат промени в сумираното изчисление на работното време, с които се намалява срокът за неговото изчисляване от шест на четири месеца. Дава се и възможност при колективно договаряне този срок да бъде увеличен на една година

Измененията в Кодекса на труда предвиждат и намаляване на изискуемия стаж на четири месеца за ползване на годишен отпуск в случаите на постъпване за първи път на работа.

Спорни изменения в Кодекса на труда „осъждат медиците на тежко изтощение“

От левицата и независими депутати имаше предложения този текст да отпадне, но те не срещнаха одобрението на мнозинството. По време на дебатите възможността за двойно увеличение на извънредния труд бе подкрепена от по-малкия коалиционен партньор „Обединени патриоти“, както и от ДПС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама