Американското посолство: Корупцията вреди на България и задушава медиите

13:10, 09 дек 20 25 2055 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

България има удивителен потенциал. Тя има талантлива работна сила и богато културно наследство. Корупцията обаче вреди на икономическия растеж, влошава непредсказуемата правна система и задушава медийната независимост. Това се посочва в изявление на американското посолство в България по повод Международния ден за борба с корупцията.

„България може да разгърне своя потенциал и да стимулира растежа и иновациите чрез съгласувани усилия в борбата с корупцията. Поздравяваме хората и организациите, които се борят с корупцията всеки ден, за да изградят едно по-добро бъдеще за България“, посочват още от американското посолство.

Те обявиха своята подкрепа за инициативата на Антикорупционния фонд и Фондация „Америка за България“ - наградите „Червена линия“ за журналистика срещу корупцията.

„Смелите и всеотдайни журналисти са изключително важни, за да може правителствата да бъдат държани отговорни за своите действия. Това е вярно както за Съединените щати, така и за България“, отбелязват от посолството на САЩ у нас.

Снимка: Антикорупционен фонд

2020 е първата година, в която Антикорупционният фонд връчва наградата „Червена линия“ за журналистика срещу корупцията, но идеята е това да се превърне в дългосрочна инициатива. Наградата е създадена, за да отличава смели журналисти и разследвания, които са хвърлили светлина върху случаи на корупция или са допринесли за утвърждаването на принципите на върховенството на правото в България.

Тази година журито присъди 5 награди:

  • Награда за журналистическо разследване на Николай Стоянов, от „Капитал“ за поредицата му статии за съмнителни отпускания на кредити от държавната Българска банка за развитие;
  • Награда за утвърждаване на върховенство на правото на Мартин Георгиев, от „Сега“ за поредица материали, разглеждащи проблемите на съдебната система в България;
  • Награда за млад журналист на Мариян Иванов, БНР – Радио Бургас за проследяването на няколко случая на съмнения за корупционни практики в Бургас и региона;
  • Награда за цялостен принос и присъствие на Канна Рачева, bТВ
  • Награда за регионална журналистика на Венелина Попова за поредица статии, разкриващи произхода на дарения, направени от депутата Делян Пеевски.

Журито прави и две специални отбелязвания:

  • на Николай Марченко, от Биволъ - за журналистическа непримиримост и кураж;
  • на Полина Паунова, Свободна Европа - за журналистическа дързост и рефлекс

„Гражданската мобилизация срещу корупцията е невъзможна без смели журналистически разследвания. Те разкриват конкретните факти, проследяват връзките, описват контекста, припомнят ни това, което удобно са ни оставили да забравим. Журналистите са тези, които позволяват да очертаем реалните контури на проблемите, пред които сме изправени“, заяви  директорът на АКФ Бойко Станкушев по време на церемонията по връчване на наградите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама