Пилотно: Училищни автобуси ще возят деца до две столични училища

14:10, 09 дек 20 / София 25 2434 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Родителите на деца от 1-ви до 4-ти клас в 18 СУ "Уилям Гладстон" и 32 СУ "Свети Климент Охридски" ще могат да се възползват от новата пилотна услуга на Столична община за училищни автобуси, които ще функционират като част от мрежата на градския транспорт, съобщиха от Столичната община. Това ще стане от следващата година в рамките на два поредни месеца.

Тестовите автобуси ще обслужват две от най-големите училища в централната част на града, където ежедневно се наблюдава струпване на автомобили. Така ще бъде намален трафикът в района на двете училища, като се ограничат кратките пътувания с кола, които родителите предприемат всяка сутрин, за да оставят децата си.

Това ще доведе и до намаляване на задръстванията, които се получават в периметъра на училищата, а и като цяло в центъра на града.

Снимка: Столична община

Предложението за пилотни училищни автобуси е разработено от проект "Зелена София". Екипът се фокусира върху анализ на трафика около девет централни столични училища. На базата на адресите на децата от 1-ви до 4-ти клас и съвместно с ирландската компания Good Travel Software (GTS) "Зелена София" разработва девет маршрута, като всеки от тях обслужва две училища. За тестовия период са избрани финално два от тях.

Маршрутите имат фиксирано трасе, което използва спирки на градския транспорт. На базата на предварително допитване до родителите към услугата има заявен интерес от близо 70 деца. Проектираните маршрути са прецизирани и се реализират от направление „Транспорт и градска мобилност“, начело със зам.-кмета Кристиан Кръстев и ОП „Столичен автотранспорт“, съвместно с „Център за градска мобилност“.

Снимка: Столична община

Проект "Училищни автобуси" е продължение на инициативата "Пеша на училище", която се провежда от 2017 г. В първото издание се включиха три училища от различни части на града, а във второто издание интерес за участие по двата проекта заявиха общо 18 училища, припомнят от общината.
Екипът на "Зелена София" започна активна работа с ръководствата на тези училища, а през март 2020 г. проведе анкета сред над 2000 родители на деца в началните класове. Резултатите показват, че над 52 процента от родителите водят децата си с автомобил до училище. Причините за това са различни, но това, което родителите посочват като основно свое притеснение за безопасността на децата, е трафикът, допълват от Столичната община.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама