Окончателно: Честваме празника 24 май с ново име

14:30, 09 дек 20 25 2254 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Парламентът окончателно прекръсти националния празник 24 май. Така от следващата година ще честваме не Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, а Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Първоначалното предложение на патриотите пък предвиждаше 24 май да се нарича Ден на българската писменост, просвета и култура, но между двете четения на законопроекта то претърпя корекция.

СБЛЪСЪК: „За“ и „против“ преименуването на 24-ти май?

Окончателната промяна в наименованието стана пред изменения в Кодекса на труда и бе подкрепена от ГЕРБ, „Обединени патриоти“, „Воля“ и ДПС. Против се обявиха от БСП и нечленуващите вече в нея народни представители, нарекли себе си „прогресивни социалисти“, съобщи БГНЕС.

Депутатът от левицата Георги Гьоков подчерта, че обсъждането по темата е трябвало да се проведе в академичните среди, а едва след тогава да се пренесе и в пленарната зала.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Разочарован българин 20:39, 09 дек 20

Не по врат, а по шия!
От ВМРО да не си придават важността да казват, че с тази поправка се връщаме към историческата истина.И дума не може да става.Първо: Кирил и Методий са първоучители, но те не създават писмеността на която пишем, нито я разпространяват.Второ: славяни не съществуват като народност и име до 16-17 век.Абсолютна подигравка към българския народ е празника да носи името само на двамата братя, а да липсват имена като Климент Охридски - този велик наш светилник, както и останалите допринесли за създаването и разпространението на писмеността ни.Подигравка е дори към тях самите.
Първоначалната идея да липсват двамата братя и термина славяни в името на празника беше много по-справедлива.Но истoрията е доказала, че от ВМРО многократно са отстъпвали от думата си.Не ме учудва, че и сега го направиха.Това е нещо типично за тях.А що се отнася до БСП и хората от института за исторически изследвания към БАН: няма по-долни "българи" от тях.
Ако трябва да бъдем честни и достойни за предците ни българи, и за да възстановим историческата истина, денят трябва да носи името на светите Седмочисленици.И наименованието "славяни" просто е абсурд, подигравка.
И защо на наш национален празник трабва да почитаме литературата(книжовността) на чужди държави и народи.Това е абсурд.Преклонението пред чуждото и родоотстъпничеството са се превърнали в доста характерни черти от българския характер, за съжеления.ПОЗОР!
"Реакциите на научната общност, обаче, принуди патриотите да сменят подхода."Нито имаме научна общност, нито патриоти....Това са мерзавци, помяри и мърши.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама