София вече не вярва на думи, иска действия от Скопие

15:20, 09 дек 20 / Политика 25 2414 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Само думи не са достатъчни вече, искаме дела. Това заяви външният министър Екатерина Захариева след разговор със специалния пратеник на македонското правителство проф. Владимир Бучковски.

Проф. Бучковски е на помирителна мисия у нас, която има за цел да разреши споровете между Скопие и София и да отвори пътя на Северна Македония за започване на преговори за членство в ЕС, след като България я блокира. В рамките на два дни специалният пратеник има предвидени срещи с президента, премиера, министъра на външните работи и министъра на отбраната.

Нито стъпка напред след срещата на българо-македонската комисия

След срещата с проф. Бучковски, външният ни министър посочи, че двете страни се намират се в деликатен етап от своите отношения. „Стигнахме до разочарование от това и двете страни, поради факта, че преговорната рамка не беше одобрена към този момент“, обяви тя.

Захариева отново посочи, че причина за българската позиция е неизпълнението на Договора за добросъседство от страна на Северна Македония. Тя потвърди, че София няма да даде „зелена светлина“ за Скопие, докато не получи гаранции за изпълнението му, както и край на претенциите за македонско малцинство в България.

По думите ѝ антибългарската кампания, опитите за дискредитиране на България и разпространяването на неверни тези пречат за изграждането на доверие между двете страни. „Тази стратегия не само, че е неприемлива за нас, а е се оказа и крайно непродуктивна и за сметка на това навреди на интересите на гражданите на Северна Македония“, обяви Екатерина Захариева.

Малко по-рано българското външно министерство излезе с изявление, в което призова македонското правителство да се откаже от „манипулативната теза, че България оспорва правото на самоопределение и идентичността на гражданите на Република Северна Македония или правото им да наричат езика си както пожелаят“.

От своя страна проф. Владимир Бучковски увери, че Северна Македония е решителна в намеренията си да прилагаме Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г.  Той уточни, че неговата работа ще бъде по-скоро свързана с изпълнението на Договора, отколкото с историческите въпроси.

„Общата история не можем да я променяме нито аз, нито г-жа Захариева. Но можем да променим нещата по отношение на инфраструктурата, общите капитални проекти, по-силното сътрудничество в областта на науката и образованието, по-силното сътрудничество в областта на културата и да работим за сближаването на двата народа. Това ще правим искрено“, обеща той, цитиран от БГНЕС.

Снимки: БГНЕС

По-рано по време на разговора му с Красимир Каракачанов македонският пратеник изрази становището на македонската страна, че диалогът между двете страни трябва да продължи и да се върви към възстановяване на доверието.

От своя страна Каракачанов заяви, че българският народ няма да приеме никакъв компромис с историческите факти и с общата история на България и Македония до 1944 г.

Каракачанов: Явно искаме повече от Скопие македонците да са част от ЕС

„България няма претенции как се самоопределя една част от македонското общество, но това самоопределяне не може да става за сметка на присвояване на части от българската история и идентичност“, посочи българският вицепремиер и министър на отбраната, цитиран от ведомствената пресслужба.

Той подчерта още необходимостта от спиране на езика на омразата спрямо България.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама