Жълт код за интензивни валежи в 10 области

07:00, 11 дек 20 25 1877 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Жълт код за интензивни валежи за 10 области е обявен днес. Предупреждението важи за областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Смолян, Кърджали и Хасково. На места количествата им може да достигнат 25-30 л/кв.м.

В петък още преди обяд в повечето райони преваляванията ще спрат, най-късно в Североизточна
България. В сутрешните часове в равнините и низините ще се образува мъгла. През деня облачността ще остане предимно значителна, но ще има и по-съществени временни разкъсвания и намаления. Вятърът ще се ориентира от юг-югозапад и ще е слаб, в Източна България - до умерен.

Минималните температури ще са предимно от 1 до 6 градуса, а максималните ще са между 8 и 13 градуса. Вечерта от югозапад облачността отново ще се увеличи, а през нощта срещу събота ще има и валежи.

По Черноморието до около обяд ще има слаби валежи от дъжд, облачността ще е предимно значителна, но по-късно пред деня временно ще се разкъса и намалее. Преди обяд вятърът ще се ориентира от югозапад и ще отслабне. Максималните температури на въздуха ще са между 12 и 14 градуса. Температурата на морската вода е 11-12 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Снимка: CanstockPhoto

Над планините в сутрешните часове облачността ще е все още значителна, на места ще е и мъгливо. Ще има предимно слаби валежи от дъжд, над около 1500 метра - от сняг. До обяд преваляванията навсякъде ще спрат, а облачността временно ще се разкъса и намалее. След обяд от югозапад ще започне ново увеличение на облачността. Вятърът ще отслабва и ще се ориентира от запад-югозапад, ще е умерен до силен. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4 градуса, на 2000 метра - около минус 2 градуса.

През почивните дни ще остане сравнително топло за средата на декември, особено в Източна България. Ще преобладава облачно време. Валежите ще са на много места в страната, ще са предимно от дъжд, по-голяма е вероятността да са значителни в Централна и в Източна България. В планините в западната половина от страната над 1200 м.н.в ще вали сняг. Вятърът в Източна България ще е умерен, от южната четвърт, а в Западна България временно ще бъде от западсеверозапад, предимно слаб.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама