Депутати искат Радев да свика КСНС за датата на изборите

14:01, 10 дек 20 / Политика 25 2740 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Нечленуващите в парламентарна група депутати, напуснали „БСП за България“ и нарекли себе си „прогресивни социалисти“, настояха президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) заради датата на изборите и пандемията от COVID-19.

„Датата на изборния ден не може да бъде насрочена без да се отчетат съществуващите препятствия за максимално широко участие на българските избиратели“, смята народният представител Красимир Янков, според когото само така следващият парламент ще бъде истински легитимен. По думите му пандемията е сериозна заплаха за цялото население на страната, което я превръща в риск за националната сигурност и за това темата трябва да бъде обсъдена на КСНС.


Снимка: БГНЕС

Вчера и лидерът на „Воля“ Веселин Марешки се разтревожи за датата на изборите и поиска свикване на консултативния съвет. „Не е редно толкова важна тема да се дискутира през медиите, нито пък да е еднолично решение. Това е несериозно. Провеждането на изборите в условия на пандемия означава, че този процес вече засяга националната сигурност. Всичко друго е политиканстване и наддаване кой може да покаже по-голям инат. Това не е държавническо поведение, нито отговорност към българските граждани", подчерта той.


Снимка: БГНЕС

Припомняме, че преди няколко дни президентът Румен Радев заяви, че няма да отлага парламентарните избори и те ще са на 28 март догодина. Той беше категоричен, че те трябва да се проведат в срок, с доставени лицензирани машини и с всички мерки, които да гарантират правото на всеки български гражданин на вот и да минимизират риска за неговото здраве. Изказването на държания глава идва, след като по-рано говорителят на ЦИК Таня Цанева допусна, че е възможно отлагането на вота с две месеца за края на месец май.

Кой е луд да отложи изборите заради пандемията и какво би загубил, ако го направи?

Отлагането на изборите е възможно според член 64 ал. 3 на Конституцията, който гласи че „избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното”. А 4-годишният мандат на сегашния парламент изтича през март. Това прави напълно възможно изместването на вота за май, ако президентът реши.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама