Коронавирусът у нас: През януари очакваме първия ваксиниран

10:20, 11 дек 20 25 3510 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Със сигурност през януари се очаква да имаме първия българин с ваксина, обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред Нова телевизия.

Ваксинирането е един от начините да прекратим тази епидемия, да престанем да ходим с маски и да се страхуваме”, каза проф. Кантарджиев, като добави, че препоръчва първият ваксиниран да е възрастен лекар.

Снимка: БГНЕС

Сред групите, които няма да бъдат ваксинирани, са и бременните жени и малките деца, уточни той и допълни, че е установено, че бъдещите майки по-леко изкарват вируса, а бебетата са 100% защитени в утробата им.

Хората, които скоро са боледували от COVID-19, ще трябва да изчакат поне два месеца, за да бъдат ваксинирани. Периодът от два месеца е необходим, за да може имунната система напълно да се възстанови.

Данните от последното денонощие

Регистрираните нови случаи на коронавирус за последното денонощие в страната са 3075, при направени 8 470 PCR теста. Положителни проби са дали 36% от тестваните. Излекували са се 3154 души, сочат данните на Единния информационен портал.

Най-голям брой новозаразени са регистрирани в София – 485, в Бургас – 377, във Варна – 324 и в Пловдив – 322.

122 души са изгубили битката с болестта.

Над 7 000 са вече пациентите с коронавирус в болниците у нас. В интензивни отделения се лекуват 542 души. Активните случаи на COVID-19 в момента в страната са 93 931.

Коронавирусът в България: Близо 47% от служителите в болници искат да се ваксинират

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама