Европейските лидери се договориха за бюджета и за вредните емисии

13:15, 11 дек 20 / Свят 25 3660 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Лидерите на страните членки в Европейския съюз постигнаха споразумение с Полша и Унгария, благодарение на което ще бъде деблокиран планът за възстановяване на общността от последиците от коронавируса.

Полша и Унгария деблокират бюджета на ЕС и фонда за възстановяване

„Можем да започнем сега с прилагането на плана и с възстановяването на нашите икономики. Нашият исторически план за възстановяване ще отведе напред нашия зелен и дигитален преход“, написа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в „Туитър“.

Бюджетът на ЕС за периода 2021-2027 г. на стойност 1,074 трилиона евро и планът за възстановяване на стойност 750 милиарда евро бяха приети през юли, но бяха блокирани от Будапеща и Варшава, които се противопоставиха на механизъм, обвързващ изплащането на европейските средства със спазването на принципите и нормите на правовата държава, припомня bTV. Двете правителства бяха обвинени от Брюксел в нарушаване на демократичните свободи, по-специално на съдебната независимост в Полша и свободите на печата и гражданското общество в Унгария.

След дълга нощ на спорове държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС си поставиха по-амбициозна цел за намаляване на емисиите на парникови газове с 55% до 2030 г. 

„Европа е лидерът в борбата срещу изменението на климата, написа в „Туитър Шарл Мишел.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама