Възможно ли беше да отворят детските градини от днес и защо Борисов изобщо пусна тази муха?

09:35, 14 дек 20 25 2332 Шрифт:
Боян  Тончев Автор: Боян Тончев

Помните ли шегите с генерал Мутафчийски от първата вълна на COVID-19 през пролетта? В една от многобройните им вариации акушерка казва на родилка: „Бебето излиза!“, а началникът на ВМА контрира с императивното: „Да не излиза!“

Миналата седмица в ролята на акушерката се озова Бойко Борисов, а Националният щаб за борба с коронавируса, в чийто състав продължава да бъде и гологлавият генерал, рязко отряза мечтите му за отваряне на яслите и детските градини още от този понеделник – 14 януари.

Основното разминаване в сюжетите между пролетта и сега е в поведението на премиера, който между март и май поддържаше стриктна линия на пълно единомислие с Щаба. А само няколко месеца по-късно се стигна дотам, че се наложи здравните власти образно казано да го плеснат през ръцете, като влязат в директно противоречие с исканото от него. Е, не без да преживеят кратък катарзис, разбира се, все пак става дума за конфликт с техния началник, но така или иначе не позволиха на опитите на премиера отново да смеси политиката със здравната криза. За което този път си заслужава да ги поздравим!

Детските градини и яслите може да отворят още на 14 декември

Но нека си припомним ситуацията. Миналия понеделник, 7 декември, по време на инспекция в завод за хляб (!), Бойко Борисов обяви: „Разпоредил съм на 21 декември отново да отворим всичко и в зависимост от цифрите на заболелите – на 14 декември може да пуснем детските градини и яслите.“ И по-късно добави: „На 14 декември, ако цифрите продължават да са такива, ще пуснем детските градини и яслите. Това е под условие.“

Слава богу, че я имаше условността, заради която в крайна сметка здравният министър разполагаше с опцията да откаже подобно предложение и да стопира твърде ранното отваряне на детските заведения. Но въпросът тук е друг – защо изобщо му трябваше на премиера да повдига тази тема толкова рано (още на 7 декември), при това на посещение в завод за хляб? Ако режеше лентичката на нова ясла или надзираваше ремонт на тоалетните на някоя детска градина – щеше да е по-разбираемо, но в хлебопекарна!? Прощавайте много!

Спорният момент в изказването на Борисов беше осланянето му на „цифрите“ и на надеждата му те евентуално да „продължават да са такива“. Нека видим обаче какви са те и какви се е очаквало да продължават да бъдат.

Още в началото на новите извънредни мерки експертите от Националния щаб, начело със здравния министър, бързаха да обявят, че трябва да минат поне две седмици, преди да можем да преценим дали наложените ограничения дават ефект. Мерките влязоха в сила от вечерта на 27 ноември. Както и да броим дните, до инспекцията в завода за хляб на 7 декември бяха минали едва 10 дни. Реално „цифрите“, на които се осланяше оптимизмът на премиера, бяха само бройката на оздравелите, която той обнадеждено цитира, че значително се увеличава. Само че и дотогава, както и в следващите дни след изказването му, тя бе единственият показател, който вървеше успешно нагоре. В това обаче за съжаление не се крие някакво кой знае какво постижение – логично е когато през последния месец броят на новозаболелите стабилно се е поддържал над 3000 души дневно, в един момент голяма част от тях да започнат да оздравяват. Или иначе казано – колкото повече заразени имаме на дневна база в определен период, толкова повече ще са излекуваните в последващ период, когато премине срокът за протичане на болестта на същите тези заболели.

Коронавирусът в България: Мерките няма да се разхлабват преди 21 декември

Проблемът тук е, че останалите показатели, по които съдим за сериозността на пандемията, продължават да нямат някакво особено движение. Броят на починалите константно е твърде висок. Той се определя от същата зависимост, както и броят на излекуваните – колкото повече са заразените в един период, толкова повече са починалите три или четири седмици след него. Само че Борисов не цитира кошмарно високият брой починали, нали? Той някак не е тема като за инспекция на завод за хляб!

Процентът на положителните тестове също не спада особено засега, въпреки взетите мерки, които на някои хора толкова им се иска да отменят или поне да облекчат час по-скоро. Той си стои константно между 36 и 40%, като на всичкото отгоре вече на всички ни е ясно, че този показател е страшно изкривен, тъй като в него не влиза броят на положителните антигенни тестове, които хората си правят, а е единствено на база на PCR-ите.

Следващата „цифра“, която не върви никак добре, е броят на хоспитализираните. За съжаление, той също не намалява и се движи стабилно около и над 7000, а пациентите в интензивни отделения твърдо остават над 500 души. В този показател също все още не се наблюдава чакания спад, който да разреши разхлабване на мерките. Като например – отваряне на яслите и градините.

И последно – броят на новозаразените така и не успява забележимо да спадне, като изключим съботно-неделните данни. Стои си над 3000 души на ден и засега няма намерение да намалява. Същото е положението и със заразените лекари.

Няма да отворят детските градини и яслите в понеделник

Така че не знаем къде премиерът видя този оптимизъм, който го окрили да заговори за отваряне на детските градини и яслите. И добре, че го каза още миналия понеделник, че до редовния брифинг в четвъртък Националният шаб имаше време да събере смелост и да контрира: Да не отварят! А след това вече в събота и самият Борисов поправи тази своя прибързаност, като окончателно разпореди извънредните мерки да останат до 21 януари. Поне. Може би и защото сам видя при визитата си в Брюксел притеснението на своите европейски колеги, които един след друг обявяват строги мерки включително и за коледните и новогодишните празници. Да видим дали и той ще събере смелост да тропне с крак и да остави поне тези мерки до след Нова година, за да не отчитаме нов бурен ръст на заболелите след коледния шопинг, в който освободените от мерки българи със сигурност ще се втурнат след 21 декември.

А ние за пореден път ще помолим политиците, в това число и лично премиера – когато става дума за здравето ни, нека не смесват „цифрите“ на заболелите, оздравелите и починалите от коронавируса, с „цифрите“ от електоралните статистики. Те нямат нищо общо!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама