Преговорите по сделка след Брекзит ще продължат до последния момент

19:25, 13 дек 20 / Свят 25 2340 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Великобритания и Европейският съюз се договориха днес да направят още едно допълнително усилие и да продължат преговорите за търговската сделка след Брекзит.

"Нашият преговорен екип работи денонощно през последните дни. И въпреки изтощението след близо година на преговори, въпреки факта, че крайните срокове постоянно не се спазваха, смятаме, че в този момент е отговорно да направим едно допълнително усилие ("да изминем една допълнителна миля")", обявиха британският премиер Борис Джонсън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в съвместно изявление.

Преговорите за Брекзит бяха подновени в Лондон

Те са упълномощили преговарящите от двете страни да продължат консултациите, за да се види дали споразумение, дори на този късен етап, може да бъде постигнато.

Ако това се случи, споразумението ще предотврати новогодишен хаос за трансграничните търговци и ще внесе сигурност за бизнеса, след години на вълнения около Брекзит, предаде Асошиейтед прес, цитирана от "Медиапул".

Великобритания официално излезе от ЕС в края на януари, но остана член на вътрешния пазар на блока и на митническия му съюз до изтичането на преходния период в края на тази година.

Дотогава остават по-малко от три седмици, но ключови аспекти на бъдещите взаимоотношения между 27-те от общността и бившата членка Великобритания остават неразрешени.

В съвместно изявление днес Фон дер Лайен и Джонсън заявиха, че двете страни носят отговорност разговорите между тях да продължат. Въпреки това Брекзит без сделка остава най-вероятният сценарий.

Преговорите между екипите, водени от главния преговарящ на Великобритания Дейвид Фрост и неговия колега от ЕС Мишел Барние, продължиха до полунощ в събота и бяха възобновени днес от 9 часа в Брюксел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама