Хакери с пробив в две министерства в САЩ

09:35, 14 дек 20 / Свят 25 2032 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Хакери са атакували в неделя Министерството на финансите и Министерството на търговията на Съединените щати, за това призна администрацията на Доналд Тръмп. По непотвърдена информация действията на компютърните специалисти са поръчани от руска разузнавателна агенция. Според федералните агенти те са имали безплатни достъп и до имейл системите на министерствата. 

Норвегия обвини Русия в кибератака срещу парламента на страната

Това е една от най-сложните и може би най-мащабни атаки срещу федералните системи през последните пет години. Предстои да се разбере дали други части на правителството са били засегнати от това. По непотвърдена информация агенциите, свързани с националната сигурност, също са били засегнати, въпреки че не е ясно дали системите съдържат високо класифицирана информация, предаде "Ню Йорк таймс"

Снимка: CanStockPhoto

Правителството на Съединените щати е запознато с тези доклади и предприемаме всички необходими стъпки, за да идентифицира и отстрани всички възможни проблеми, свързани с тази ситуация“, заяви Джон Улиот, говорител на Съвета за национална сигурност. 

Кибератака срещу Европейската агенция по лекарствата

Според държавен служител от Министерството на финансите твърде рано е да се каже колко вредни са били атаките и колко загубени материали, но според няколко корпоративни служители атаките са били в ход още от пролетта, което означава, че са продължили и през месеците на пандемията и предизборния сезон. Заради атаката Съветът за национална сигурност е провел среща в Белия дом.

Руски хакери имат достъп до енергийни мрежи на САЩ

От посолството на Русия в САЩ заявиха, че опитите на американски медии да обвинят руски хакери, за атаките срещу американски правителствени органи са неоснователни. "Обърнахме внимание на поредните неоснователни опити на някои американски медии да обвиняват Русия за хакерски атаки срещу правителствени органи на САЩ. Декларираме отговорно: злонамерените действия в информационното пространство противоречат на принципите на руската външна политика, националните интереси и разбирането ни за междудържавните отношения. Русия не извършва зловредни операции в кибер пространството", се казва в изявлението на руското посолство в САЩ, цитирано от БГНЕС. От там добавиха още, че Русия активно насърчава двустранни и многостранни споразумения за киберсигурност, но много от нейните предложения за конструктивен и равнопоставен диалог със САЩ остават без отговор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама