Близо 400 журналисти са били задържани по света през 2020 г.

19:10, 14 дек 20 / Свят 25 2128 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Броят на журналистите, задържани по света, остава на исторически високо ниво - 387 към края на настоящата година. Това е почти колкото от миналата година, когато бяха задържани 389 журналисти по света заради това, че са упражнявали професията си, съобщи Франс прес, като се позова на равносметка на организацията "Репортери без граници".

От там отбелязват, че през настоящата година е имало увеличение на задържането на журналисти на произволен принцип във връзка с COVID кризата. Китай остава страната с най-много задържани журналисти - 117, следвана от Саудитска Арабия с 34, Египет с 30, Виетнам с 28 и Сирия с 27.

34 истински истории за българските медии

Жените журналисти също не са пощадени, подчертава генералният секретар на организацията Кристоф Дьолоар. Според неин доклад 42 от тях са лишени от свобода срещу 31 през миналата година. От тях 4 са в Беларус, център на безпрецедентна репресия след преизбирането на президента Александър Лукашенко.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От неправителствената организация посочват, че 14 журналисти, отразявали информации за пандемията са все още зад решетките, от които 7 са в Китай. Те се регистрирали и над 300 инцидента, пряко свързани с журналистическото отразяване на санитарната криза между края на февруари и края на ноември, касаещи 450 журналисти. По данни на "Репортери без граници" произволните задържани представляват 35% от отчетените посегателства над журналисти. Те са се умножили по четири между март и май, предаде Mediapool.bg 

Организацията посочва като равносметка, че най-малко 54 журналисти са държани за заложници в Сирия, Йемен и Ирак. Четирима журналисти се водят за изчезнали през изминалата година. Те произхождат от Близкия изток, субсахарска Африка и Латинска Америка.

Американското посолство: Корупцията вреди на България и задушава медиите

У нас не са известни данни за задържани журналисти, които са извършвали своята длъжност, през послендите години. Макар че България остава държавата с най-проблематичен идекс по свобода на словото в ЕС, като заема 111-то място. Тази година доби голям обществен отзвук и случаят у нас с нападението над известният разследващ журналист Слави Ангелов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама