Почти 60% от българите подкрепят отваряне на 21 декември

13:40, 14 дек 20 25 1931 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Българите подкрепят края на строгите мерки на 21 декември и не са убедени, че строгите мерки въобще вършат работа, въпреки че в началото ги подкрепиха. Затова и няма съществени мнозинства нито в подкрепа на дистанционното обучение, нито дори вече на самата здравна система. Двама от всеки петима са готови да се ваксинират – делът не е малък на фона на обичайното ниво на ваксиниране у нас. Това показва телефонен сондаж с 800 интервюта, проведен в периода 7-9 декември от "Галъп интернешънъл". 

Коронавирусът в България: Здравният министър ще настоява мерките да останат

Сериозно мнозинство от 59,3% одобрява заявения от Бойко Борисов край на ограничителните мерки на 21 декември. Други 21,8% са против, а останалите не могат да преценят. От агенцита посочват, че вероятно това е свързано и с липсата на сериозна убеденост, че на този етап на дифузно разпространение строгите мерки въобще работят.

47,8% приемат, че само маски, дистанция и хигиена биха били достатъчни. 39,2% смятат, че твърдите мерки реално работят, а останалите се колебаят. От "Галъп" напомнят, че преди няколко седмици българското общество по-скоро подкрепи новите по-твърди мерки. Конкретните впечатленията на обществото обаче явно накланят везните в друга посока.

Снимка: "Галъп интернешънъл"

Хората явно не са съвсем убедени, че дистанционното обучение трябва да продължи, защото 42,1% от запитаните смятат, че то е неефективно и следва да се прекрати. 41,7% мислят обратното, а 16,2% се колебаят. Според проучването това се дължи на факта, че обществото не знае коя информация за вируса да възприеме за достоверна. 38,5% смятат, че каквито и мерки да се взимат, повечето хора трябва да преминат през COVID-19 и тогава ще свърши пандемията. 31,1% обаче приемат обратното гледище, а цели 30,4% не могат да преценят.

Как действат ваксините срещу Covid-19?

Ваксиниране

По отношение на ваксинирането, 41,3% го подкрепят и смятат да се включат, когато е възможно. 46,7% не възнамеряват. Останалите се колебаят. Съотношението е сходно с онова, което беше регистрирано преди седмици. Делът от 41% не е малък на фона на обичайните няколко процента ваксиниращи се у нас. Освен това, вече не са малко и преболедувалите. Вероятно влияние оказват и хаотичните сведения и интерпретации, зловредни кампании и т.н.

Снимка: "Галъп интернешънъл"

Според проучването 36,7% имат доверие на лекарите у нас, но 35,2% нямат. Останалите не могат да преценят. Това означава, че първоначалното пълно упование на обществото в труда на няколко професионални гилдии в кризата сега донякъде е ерозирало. Тази ерозия е закономерна с времето. А и в първите седмици на заразата имаше всъщност екстремно високи стойности – най-вече заради страха – и те и бездруго няма как да се запазят. Освен това, в отговорите си сега за лекарите хората вплитат и част от отношението си към здравната системата въобще. Това допринася за допълнителна потенциална имиджова щета.

Как кризата с коронавируса засегна човешката психика

От "Галъп" изтъкват, че в началото на кризата ситуационното одобрение обхващаше мнозинството, а сега е оценката е в обратна посока и започва да прилича повече на общополитическата оценка за правителството. Всичко споменато води до това, че българите честно признават, че едва ли ще спазват изолация в предстоящите празници. 74,4% възнамеряват да се видят с близки и приятели, а изолация ще пазят 18,2%. Има и известен дял колебаещи се.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама