Мистерията около най-самотната къща в света

14:00, 19 дек 20 / Любопитно 25 2799 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Мистерия обвива най-самотната къща в света, построена на малък безлюден остров преди близо 100 години.

В социалните мрежи се появиха снимки на бялата сграда, "кацнала" на зелен хълм в Елирей - малък остров на юг от Исландия.

През 18 и 19 век живописният обект, който е най-североизточният от архипелага Вестманнаеяр и напълно изложен на стихиите, е бил дом на шепа семейства. През 30-те години обаче малкото останали жители се преместват на континента в търсене на по-добър живот.

Оттогава отдалеченият остров е напълно пуст и самотната къща поражда редица теории и те стават все по-невероятни. Според един от слуховете, къщата е построена от ексцентричен милиардер, който планирал да се оттегли там в случай на зомби апокалипсис. Други предполагат, че е собственост на фанатично религиозен отшелник. Дори в един момент се спекулирало, че певицата Бьорк притежава странната къща и дори води преговори с правителството да купи острова.

За съжаление, реалността е по-малко вълнуваща. Бялата постройка всъщност е хижа, изградена от ловната асоциация на Елирей.

След като последните жители напускат острова, става ясно, че изобилието от риба и пуфини (Тъпоклюни кайри) също е намаляло. За да улесни ловните пътувания, асоциацията строи къщата като убежище, което разполага със сауна, захранвана от система за събиране на дъждовна вода.

Въпреки че изглежда идилично, хижа в средата на нищото има своите недостатъци. Няма електричество, течаща вода и вътрешни водопроводни инсталации, но пък е налице невероятна гледка.

Островът е обявен за природен резерват и защитена зона, тъй като е основен район за гнездене на буревестници и други морски птици.

Туристическите компании предлагат еднодневни екскурзии за туристи, които искат да се насладят на местните забележителности, пише Нова телевизия.

10 научни феномена, които остават мистерия до ден днешен

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама