"Кливланд индиънс" сменя името си след обвинения в расизъм

16:48, 14 дек 20 / Спорт 25 2091 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Бейзболният "Кливланд" ще премахне "индиънс" ("индианците") от името си на фона на критики от правозащитни организации, според които прякорът е расистки, съобщи New York Times.

Според информацията американският отбор вероятно ще излезе със съобщение по въпроса най-рано до края на седмицата. Действието ще бъде продължение на започналото от 2019 г. поетапно премахване на логото на тима (Chief Wahoo), на което е изобразен индианец.

"О, не! Какво се случва? Това не са добри новини, дори за "Индиънс". Отменете културата на работа", написа американският президент Доналд Тръмп в Twitter.

От New York Times допълват, че "Кливланд" възнамерява да запази прякора си за кампанията през 2021 г., след което "индиънс" повече няма да присъства в името на отбора.

"Поели сме ангажимент да окажем положително въздействие в нашата общност и да поемем отговорност за постигане на социална справедливост и равенство", казаха от отбора през юли относно възможността за смяна на името, цитирани от  „Дневник“.

Информацията за "Кливланд индиънс" идва няколко месеца, след като "Вашингтон" премахна "редскинс" от името си. Отборът от Националната футболна лига също беше под натиск от много американци от индиански произход, които смятат прякора за расистки.

Шампионите Голдън Стейт Уориърс победиха Кливланд Кавалиърс

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама