Кой ще почива в петзвезден хотел и ще яде в стаята си, питат от бранша

16:57, 14 дек 20 25 2090 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Здравният министър проф. Костадин Ангелов се обяви срещу разхлабване на мерките след 21 декември. Той обясни, че тепърва ще се решава кои мерки да се отпуснат, но подчерта, че според него мерките трябва да останат, каквито са в момента.

При такъв вариант заведенията към хотелите ще останат затворени за празниците. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация веднага реагираха на думите на здравния министър. „Преди три седмици, когато бяха обявени новите рестрикции, икономическият министър Лъчезар Борисов публично обеща на бизнеса, че всичко ще заработи отново, макар и при строги хигиенни и противоепидемични мерки след 3-седмичния период“, припомнят от асоциацията в  писмо, което изпращат на премиера Бойко Борисов и министъра на туризма Марияна НиколоваТе обвиниха управляващите, че за пореден път не изпълняват обещанията и ангажиментите си към бизнеса и откровено подвеждат инвеститорите.

Вече има направени резервации за Коледа и Нова година в цялата страна. „В трудната икономически година, заради мерките за ограничаване на пандемията, двуседмичните празници са единственият шанс за местата за настаняване да оцелеят и да запазят персонала си“.

Хотелиери и ресторантьори искат помощи от държавата и при доброволно затваряне

За персонала и собствениците на хотелите няма предвидени компенсации, тъй като техният бизнес не е затворен със заповед, но реално не им е позволено да работят. „И дори малцината, които все пак решават да почиват, трябва да ядат в петзвездни хотели единствено в стаята си, което помрачава честването на празниците“.

От асоциацията настояват за държавна помощ минимум от 30% от оборота за периода на затваряне от предходната година, а за новите бизнеси – на предходния период, в който са били отворени с пълен работен капацитет. Искат и държавата да поеме 100% от заплатите, както и осигуровките на служителите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама