COVID-19 по света: Нидерландия въвежда пълна карантина

20:11, 15 дек 20 25 2530 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Нидерландското правителство въведе по-строги мерки с цел ограничаване на разпространението на коронавируса. Те влязоха в сила от полунощ и ще бъдат валидни до 19 януари 2021 г.

Новите мерки включват затваряне на всички търговски обекти, с изключение на тези от първа необходимост. Затварят се всички начални и средни училища, детските градини и центрове за дневни грижи, които следва да преминат в онлайн форми на обучение.

Гражданите се насърчават да останат у дома възможно най-дълго, както и да продължат да работят от вкъщи, когато това е възможно, съобщиха от МВнР.

Призивът на властите е да не се приемат вкъщи повече от двама посетители на ден над 12-годишна възраст, с изключение на 25 и 26 декември 2020 г., като за двата празнични дни могат да приемат най-много до трима гости, които не са членове на домакинството.

Снимка: Pixabay

Франция въвежда вечерен час

Франция въвежда вечерен час, при който се забранява излизането навън между 20,00 ч. и 6,00 ч., считано от днес, 15 декември 2020.  Мярката е във връзка със започналата постепенна отмяна на социалната изолация, а за нарушението ѝ ще бъдат налагани глоби, съобщи Министерството на външните работи.

Допустими са изключения за излизане между 20,00 ч. и 6,00 ч. в случаите на излизане между дома и мястото на работа или на обучение, коeто не може да бъде отложено. Изключение от задължението за спазване на вечерен час се допуска само за Бъдни вечер – 24 декември 2020 г., като се препоръчва в случай на събиране това да бъдат до 6 души, без децата.

Вечерният час следва да бъде спазван включително и на 31 декември 2020 г. Глобата при неспазването му е в размер на 135 евро при първо нарушение, увеличена на 375 евро. Заради ограничителните мерки в страната от вчера ресторантьорите протестират, като недоволството им блокира редица улиците на редица градове.

Лондон с най-високата степен на противоепидемични ограничения

Поради ескалиращото по-бързо от очакваното разпространение на коронавируса в Лондон, британската столица ще бъде поставен в най-високата степен на противоепидемични ограничения – степен 3 („Tier 3“).

Освен Лондон, в степен 3, вероятно ще влязат и части от областите Есекс и Хъртфордшир. По този начин нови над 10 милиона граждани ще бъдат поставени под по-стриктни мерки.

Сред основните правила са: забрана за контакти с хора на закрито и в повечето заведения  на открито, освен с членове  на домакинството. Разрешени са срещи  до 6 души на открито – на места като паркове, плажове или сред природата.

Магазини, фитнес зали, фризьорски салони остават отворени, но има възможност за налагане на ограничения в начина на обслужване на клиентите. Затварят се барове, пъбове, кафенета и ресторанти, кина, театри и заведения за забавления на закрито, както и се забраняват посещенията на спортни събития на стадиони. Ресторантите могат да приготвят хра​на само за доставка.

Препоръчва се да не се посещават райони в 3-та степен, а техните жители да не посещават  райони с по-ниска степен за  противоепидемични мерки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама