2020 година може да бъде описана с една дума - неадекватност

10:40, 15 дек 20 25 2112 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Тази година може да бъде описана с една дума - неадекватност. Това коментира конституционният съдия проф. Атанас Семов в ефира на bTV. По думите му мерките на управляващите по отношение на Covid кризата дават сигнали за неадекватност„Нямаше нито една мярка, в която да не чуем две взаимноизключващи се твърдения. Сутринта казваме налагаме, вечерта отлагаме“, каза той.

Как най-тъжното място на света стана най-смъртоносното

Нито се спасиха хората, нито се спаси икономиката.

Според него се пилеят пари за ненужни, или поне не спешни разходи в държавата. „А в същото време нямаме пари за масово тестване. Не може да купуваш кораб, когато имаш COVID”.

Според проф. Семов проектът за нова конституция е гавра с конституционализма. „България има нужда от Велико Народно събрание, но това, на което станахме свидетели, е отказ от конституционализма, трансформация на публичната власт в персонална по начин несъвместим с европейската нормалност”, смята той.

"Рестартът на Борисов" няма да се случи

Няма борба с корупцията

 „Нямаме въобще у нас битка с корупцията. Корупцията на властта се трансформира във власт на корупцията. В Резолюцията на ЕП ясно се казва, че сме дефектна държава, която трябва да бъде изтеглена от производството и да бъдем ремонтирани“, коментира проф. Семов.  

Според него „логиката на политическия живот у нас е подчинена на съществуването на този проблем". 

„Българският политически механизъм съществува заради облагите от властта заради корупцията. Нещата се променят към по-лошо“, каза още конституционният съдия.

Има опасност да бъдат касирани не само изборите, но и демокрацията

Според проф. Семов е напълно възможно да има предсрочни избори догодина. „Отговорността изисква да не се допуснат причини за касиране на изборите, почти винаги има реакции срещу провеждането на избори. Трябва да се осигурят машини“, обясни Семов.

Датата 28 март за изборите може да бъде преосмислена

Относно Северна Македония според конституционния съдия сме допуснали много грешки, а сега трябва гъвкава и далновидна политика, която той не вижда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама