Изящество в бяло: Най-известните и най-скъпи булчински рокли

21:30, 15 дек 20 / Любопитно 25 3610 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Сватбената церемония е един от най-красивите и запомнящи се моменти. Вижте какви тоалети избират някои от най-известните знаменитости. Сред тях са известната рокля на Кейт Мидълтън, сватбеният "кошмар" на лейди Ди, 46-килограмовият тоалет на Виктория Сваровски и други не по-малко интересни сватбени визии...

Принцеса Даяна

Най-известната сватбена рокля от миналия век се съхранява в резиденцията на британските крале и принадлежи на Даяна Спенсър, която на 29 юли 1981 г. се омъжва за Чарлз, принц на Уелс и става най-обсъжданият човек в света. Не е особено красива и прилича повече на торта от меренг, отколкото на рокля на принцеса, но въпреки това, този ден погледите на милиони хора бяха насочени към нея, разказва модното списание „Мари Клер“, цитирано от БГНЕС.

Копринена тафта, дантела, кристали, десет хиляди перли, диамантен колан и осемметров шлейф - роклята на Даяна събира най-добрите материали и бижута, както подобава на случая. Направена е от неизвестните тогава дизайнери Дейвид и Елизабет Емануел, на които бъдещата принцеса се обажда лично, след като са направили блуза за една от нейните фотосесии. На пробата е решено да се шие идентичен тоалет "в резерв", в случай че нещо се случи с основната версия. Въпреки това, копие на роклята никога не е било необходимо и впоследствие е продадено на търг за страхотна сума от 100 хиляди евро.

Процесът на създаване на „кралския“ тоалет дори е предмет на книгата „Рокля за Даяна“, написана от дизайнерите Емануел след смъртта на принцесата, през 2006 година. „Веднага след като получихме заповедта да направим роклята, започнах да изучавам всички книги, описващи сватбите на монарси“, пише Елизабет в книгата. Роклята трябваше да остане в историята и едновременно с това Даяна да я хареса. Знаехме, че церемонията ще се състои в катедралата „Свети Павел“ и се надявахме, че шлейфът ще запълни пътеката между редовете и ще изглежда впечатляващо и величествено. Дизайнът не отне много време, за разлика от самото шиене, което изглежда продължи цяла вечност, защото госпожица Спенсър непрекъснато отслабваше.

Кейт Мидълтън

Точно 30 години по-късно бракът на по-големия син на принц Чарлз и лейди Даяна - Уилям, който по размах и блясък не отстъпва на най-шумната сватба на 20 век. Докато собствениците на магазини за сувенири продаваха чаши с лицата на бъдещите младоженци, а букмейкърите приемаха залози за всички детайли на предстоящото тържество, булката на Уилям, Кейт Мидълтън направи измервания във водещата модна къща във Великобритания - Александър Маккуей.

Роклята, която беше предназначена да се превърне в стандарт на сватбената мода, е изработена от 10 души, водени от Сара Бъртън - жената, която оглавява марката след смъртта на нейния основател. За да изглежда снежнобялото облекло от коприна и дантела безупречно, майсторите трябвало да си мият ръцете на всеки половин час и на всеки три часа да сменят игли. Резултатът от тяхната работа е перфектната рокля на принцесата - изтънчена, деликатна и съчетаваща традицията на кралското семейство. Те са отразени в гипюровата част на роклята под формата на флорални символи на кралството - английската роза, уелският нарцис, шотландският трън и ирландският трилистник. Подобни детайли, според дизайнера, са се превърнали в основните компоненти на целия сватбен образ на херцогинята, заедно с нейната усмивка, която не слиза от лицето й през цялата приказна церемония.

Грейс Кели

Роклята на Кейт Мидълтън в много отношения повтаря тоалета на друга принцеса – монакска принцеса и звезда от американското кино, Грейс Кели. За да ушие рокля за сватбата с принц Рение, тя кани дизайнера на костюми на „Метро Голдуин Майер“ Хелън Роуз, която печели Оскар за най-добър дизайн на костюми само месец преди празнуването на 21 март 1956 година.

Сватбената рокля на Грейс, както и роклята на херцогинята на Кеймбридж, се състои от две текстури - дантела и коприна от слонова кост, които са закупени от младоженеца на актрисата в един от музеите. Воалът на Грейс Кели, нейният молитвеник и лодките, украсени с номинални инициали, са направени от същия плат и перли. Те придават на сватбения образ още повече благородство и елегантност и в същото време не отвличаха вниманието от естествената красота на булката.

Кейт Мос

Сватбената рокля на Кейт Мос с китариста на „The Kills“ Джейми Хайнс остана в историята главно заради скандала с нейния дизайнер - Джон Галиано. Малко преди знаменателния ден на неговата приятелка той е уволнен като креативен директор на „Кристиан Диор“ за антисемитски изказвания, направени в нетрезво състояние. Поръчката да шие сватбена рокля от най-известния модел в съвременния свят е за Галиано спасение от всичко, което се случва и спасение от него самия.

„Роклята на Кейт стана до известна степен символична за мен“, признава Галиано в интервю. Блясъкът върху нея е разположен под формата на пера на птица феникс, която винаги се преражда от пепелта. Вталеното облекло в кремав цвят също е украсено с волани и широки кристали, олицетворяващи винтидж шик в най-добрите традиции на ерата на декаденса.

Анджелина Джоли

За разлика от роклята на Кейт Мос, няколко души работят по образа на Анджелина Джоли за дългоочакваната й сватба с Брад Пит, а децата на звездата стават основните членове на творческия екип.

Джоли-Питс превръщат тоалета на майка си в платно за себеизразяване. Зверове,, надписи, ужасни чудовища, самолети, танкове и семейство, хванало се за ръце, изобщо не развалят сватбената рокля, а, напротив, превръщат я в обект на обич за милиони и истинска семейна реликва.

Сара Джесика Паркър

Сара Джесика Паркър се омъжва два пъти, веднъж в реалния живот, втори път във филма „Секс в големия град“. И двете й рокли са влезли в историята като най-екстравагантните сватбени рокли през последните две десетилетия. Сватбената рокля на Сара с актьора Матю Бродерик е запомнена с черния си цвят и поставя началото на модата за „не-белите“ сватбени рокли. Противно на всички предразсъдъци, свързани с траурния цвят на облеклото, бракът на Бродерик и Паркър е много успешен и продължава почти 20 години.

Въпреки това, изборът на такъв цвят за сватбена рокля актрисата смята за почти основния си моден провал. „Ако се омъжвах сега, щях да избера нюанс от слонова кост“, каза Сара в интервю за лъскаво списание. Тази възможност й бе предоставена по време на снимките на пълнометражното продължение на култовия сериал „Сексът в големия град“, където Кари Брадшоу най-накрая е предопределена да се омъжи за „мъжа на мечтите си“. Роклята от традиционния цвят от есенно-зимната колекция на дизайнерката Вивиaн Уестууд обаче не донася щастие в семейния живот - сватбата на „завинаги мис“ Брадшоу и Тузара не се състои в този ден.

Хадиджа Ужахова

Най-помпозната рокля в историята на сватбената мода принадлежи на булката на сина на милиардера Михаил Гуцериев, Саид. Тържеството, което Русия не е виждала от излъчването на сватбата на Кейт Мидълтън и принц Уилям, се провежда на 26 март 2016 г. в Москва и събра на сцената не само собствениците на големи холдинги и предприятия, но и западни „артисти“.

Главната звезда на празника е булката Хадиджа Ужахова, която се появява пред гостите и младоженеца в разкошен тоалет от ливанския дизайнер Ели Сааб. „Роклята мечта“ с пищна пола, диаманти и ажурни вложки е направена на ръка по индивидуална поръчка на „Guceriys“ и допълнена от дълъг воал и чанта в цвета на роклята. Общото тегло на роклята е около 25 кг, а разходите са 27 милиона рубли /около 305 000€/, т.е. малко повече от 1 милион за всеки кг рокля .

Ким Кардашиян

За сватбата си с Кание Уест риалити звездата Ким Кардашиян подготвя 4 тоалета, но основният и най-красивият от тях е създаден на марката „Givenchy“, в който булката каза „да“ на любимия си. Роклята на русалка с отворен гръб и дълъг шлейф от най-фината дантела подчертава фигурата на знаменитостта, но и я правеи крехка, нежна и много романтична.

Фенове на двойката Кардашиян-Уест виждат образа на булката  след известно време, защото младоженците забраняват на гостите на церемонията да правят каквито и да било снимки. Този факт подхранва интереса на обществото към облеклото на Ким и го прави един от най-обсъжданите в интернет. Дългоочакваният резултат от работата на Рикардо Тиши, изобщо не разочарова обществеността, както и самата Ким, която и до днес неуморно благодари на дизайнера за сбъдната мечта.

Миранда Кер

През май 2017 г. Миранда Кер се омъжва за 26-годишния Евън Шпигел,  който основава социалната мрежа „Снапчат“. За Миранда този брак е втори: зад гърба на бившия ангел „Victoria's Secret“ има брак с Орландо Блум, с когото имат син. Както самата Миранда признава, тя започва да мечтае за сватбена рокля веднага след годежа (през юли 2016 г.). Нейният източник на вдъхновение е сватбената рокля на Грейс Кели и тя поверява своите мечти на Мария Грация Кюри, креативният директор на „Dior“.

И първата жена в историята на „Dior“, главен дизайнер, приема. Миранда иска тоалетът да е скромен, но впечатляващ - най-доброто решение за скромна сватба в компанията на 45 най-близки хора. Получава се майсторски: затворена рокля с пищна пола от перлен сатен, която е уловена от Патрик Демаршелие и само три месеца след тържеството вече е експонат на най-голямата галерия в Австралия, където е устроена изложба по повод 70-ата годишнина на „Диор“.

Пипа Мидълтън

Ако сватбата на Кер и Шпигел е камерна, то сватбата на Пипа Мидълтън и Джеймс Матюс е великолепна, защото булката е по-малката сестра на херцогинята на Кеймбридж, Катрин. Много подробности от тържеството са известни предварително, но основната интрига, сватбената рокля, беше разрешена едва в деня на сватбата.

Автор на сватбената рокля на Пипа е британският моден дизайнер Джайлс Дийкън. Всичко от високото деколте до шлейфа е ръчно изработено с дантела, за да създаде илюзията за липса на шевове. Цената на такава рокля е много проблематична за изчисляване, но приблизителната - около 40 хиляди лири. Докато се готви за сватбата, Мидълтън е много притеснена и като следствие отслабва - роклята е коригирана според размера й пет пъти. Тя завършва сватбения образ на Пипа от известния британски моден дизайнер Стивън Джоунс, който прави лично за сватбата на известната си клиентка.

Виктория Сваровски

Сватбената рокля на Виктория Сваровски се превърна в една от най-впечатляващите сватбени рокли, правени някога. 23-годишната наследница на известната марка се омъжва за инвеститора Вернер Мунц, с когото се среща от седем години.

Както подобава на момиче със семейство Сваровски, основната украса на роклята й са известните кристали на марката бижута. Общо в работата бяха използвани над 500 хиляди блестящи кристали, а самата рокля тежи след инкрустацията цели 46 килограма.

Автор на сватбената рокля е дизайнерът от ОАЕ Майкъл Синко. За неговата работа родителите на булката трябваше да платят явно неприлична сума: според най-скромните стандарти тази рокля им струва 900 хиляди долара. Ако това е вярно, роклята на Виктория се оказва два пъти по-скъпа от роклята на Кейт Мидълтън и 20 пъти по-скъпа от роклята на по-малката й сестра Пипи.

Кийра Найтли

Ако роклята на Сваровски, буквално крещи от богатство и се е превърнала в синоним на показния лукс, то сватбената рокля на Кира Найтли е синоним на предпазливост и демокрация. Известната актриса се омъжва за Джеймс Райтън през май 2013 г., като избра рокля от Шанел за сватбата. Този избор беше обсъден много активно, защото роклята, противно на представите за класическа сватбена рокля е много скромна (ако не и проста).

Но най-интересното е, че не е нова: според западните медии актрисата я е носила на частно парти 5 години преди сватбата. Това изглежда е вярно, защото шест месеца по-късно, когато Кира и съпругът й отиват на гала вечер, тя е облечена в същата сватбена рокля.  Западните медии обаче твърдят, че Найтли и Райтън са уредили две сватби. Втората се превръща в „тайна“ церемония само за най-близките, където булката се появява в дълга модна рокля на „Valentino“. 

Елизабет II

Тази година Елизабет II и херцог Филип Единбург отпразнуваха 73 години от брака си. Когато бъдещата британска кралица полага клетва за вярност година и половина след Втората световна война, глад, разрушения и упадък все още царуват в цяла Великобритания. Тоталният дефицит и сериозната строгост изобщо не допринасят за пищно тържество, но това се иска от самите поданици на Обединеното кралство: кралската сватба трябва да отвлече вниманието поне за един ден от следвоенните ужаси. Така и става.

Роклята е изработена от коприна и украсена със стотици кристални цветя и хиляди перли, а четириметровият шлейф е украсен с апликации под формата на жасмин и бяла роза. Автор на сватбената рокля е модният дизайнер Норман Хартнел, който призна, че „тя се превърна в най-доброто творение в живота му“. На принцесата е помогнато с роклята, но Елизабет се гримира сама: британската монархия все още не може да си позволи гримьор.

Принцеса Маргарет

Сватбената рокля на принцеса Маргарет е ушита от същия Норман Хартнел. Ако той подготвя луксозен сватбен шедьовър с много полускъпоценни камъни за Елизабет II, той предлага на по-малката й сестра нещо съвсем различно. Сватбената рокля на „резервната принцеса“ е толкова проста, колкото може да бъде сватбена рокля: Хартнел иска да подчертае изяществото и миниатюрността на Маргарет с тоалета, без да ги крие зад слоеве тюл и дантела.

Сватбата на принцеса Маргарет и фотографа Антъни Армстронг-Джоунс се състои на 6 май 1960 г. Британската телевизия излъчва кралското тържество на живо и според най-скромните оценки то е последвано от 20 милиона души

Любовта до смърт обаче не се случва: 18 години по-късно граф и графиня Сноудън (това е титлата, дадена на сестрата на кралицата и съпруга й ) се развеждат. Но що се отнася до роклята ... тя  винаги е било една от най-красивите сватбени рокли не само през седмото десетилетие на XX век, но и от всички времена.

Кралица Летиция

От британски монарси до испанските. „Сватбата на века“ в Испания се състои на 22 май 2004 г. Принц Фелипе, единственият син на крал Хуан Карлос I, се ожени за телевизионната водеща Летисия Ортис Рокасолано. Отначало родителите на младоженеца не са много доволни от красивата булка. Дори не защото е обикновена, а защото е била женена и преди, въпреки че бракът приключва няколко месеца по-късно. Фелипе поставя ултиматум: ако семейството откаже да признае Летисия като негова съпруга, той се отказва от трона. Испанският произход на булката се оказват неин коз и родителите на младоженеца дават съгласието си за месалианса.

Автор на сватбената рокля на бившата журналистка е испанският моден дизайнер Мануел Пертегаз. Маншетите, оригиналната яка и дългият четириметров шлейф на копринената рокля са украсени със злато, бродерия под формата на хералдически лилии и класове пшеница.

Жаклин Кенеди

Списъкът ще бъде допълнен от сватбената рокля на друга известна журналистка - Жаклин Бувие, която става съпруга на 35-ия президент на САЩ Джон Кенеди. С него са свързани много истории, някои от които не са от най-приятните.

Сватбената рокля за стилната икона от 60-те години е ушита от афро-американския дизайнер Ан Лоу. В Америка расизмът все още процъфтява през 50-те години на миналия век, така че на Ан е платено само 500 долара за колосалната й работа, въпреки че подобно облекло за нейните "бели" конкуренти би струвало три пъти повече. Лу ушива роклята и отива с нея в къщата на Кенеди, но охраната забранява на черната дизайнерка да използва предния вход.

Сватбената рокля напълно отговаря на модата от 50-те: пищна пола, спуснати рамене, акцент върху талията. Подгъвът на роклята е украсен с 10 каскадни волана, а горната част се превръща в осмици, които според дизайнера символизират безкрайността. Дизайнерът похарчва 45 метра копринена тафта, но Джаки Кенеди не харесва работата на Лу, меко казано. Когато първата дама е попитана за роклята, тя казва, че прилича на „абажур“, и я е ушила „някаква цветна жена“. Жаклин си мисли, че силуетът изобщо не пасва на нейната висока и стройна фигура, а кройката на роклята прави гърдите й визуално по-малки.

Джаки обаче очевидно подценява роклята. Сватбата й с Джон Кенеди се състои преди 65 години, но сватбената й рокля все още се смята за модел на перфектната сватбена рокля, въплъщение на елегантността. Роклята вече е изложена в библиотеката на Кенеди в Бостън, така че буквално всеки може да я види.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама