Франция осъди 14 души за атентата срещу „Шарли ебдо“

19:48, 16 дек 20 / Свят 25 2156 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Френски съд осъди 14 души за атентата срещу сатиричното списание Шарли ебдо“ през 2015 г. в Париж.

Обвиняемите бяха признати за виновни по различни обвинения - от членуване в престъпна мрежа до съучастничество в извършване на атаките. Обвиненията в тероризъм бяха свалени срещу няколко от обвиняемите, които бяха признати за виновни за по-леки престъпления. Те получиха присъди от 4 до 30 години затвор.

Сред тях бе Хаят Бумедиен, бивша приятелка на ислямисткия терорист Амеди Кулибали, предаде агенция „Ройтерс“, цитирана от „Дневник“.

Кулибали беше съучастник на извършителите на кръвопролитния атентат. Самият той уби полицайка 24 часа по-късно. На следващия ден, 9 януари, полицията го застреля в еврейски супермаркет, където той беше убил още четирима души.

Смята се, че Бумедиен е жива и се укрива от международна заповед за задържане в Сирия, където се присъедини към „Ислямска държава“. Тя е обвинена във финансиране на тероризма и принадлежност към терористична организация.

На днешното дело бяха осъдени общо 14 души за съучастие в атентата срещу „Шарли ебдо“, като освен Бумедиен още двама от тях бяха осъдени задочно. Присъдите им ще бъдат обявени в скоро време.

Повече от 260 души са убити при тероризъм във Франция от януари 2015 г., когато 17 души загинаха при терористични нападения в редакцията на списание "Шарли ебдо"и еврейския магазин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама