Коронавирусът в България: Пускат детските градини и малките ученици

15:08, 17 дек 20 25 3206 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

МВР, Агенцията по храните и Комисията за защита на потребителите също ще следят за спазване на противоепидемичните мерки и за образуване на опашки, обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов след среща с представители на хранителните вериги и нехранителните магазини.

Освен търговците, глоби ще отнасят и недобросъвестните клиенти. От срещата стана ясно и че търговците искат бърза писта за ваксиниране, което тепърва ще се обсъди.

Пускат детските градини и малките ученици

До 31 януари 2021 г. остават затворени молове, кафенета, заведенията за хранене, дискотеки, игрални зали, казина, спортни зали и фитнеси. Разхлабване на противотивоепидемичните мерки ще има само за яслите и детските градини, които ще отворят на 4 януари. Учениците от 1 до 4 клас ще се върнат на училище на същата дата.

Ресторантите ще работят само в хотелите при спазване на дистанция. Хотелите ще могат да настаняват гости до 50% от капацитета си и с вечерен час до 22.00 ч. Театрите, кината, музеите и галерите могат да работят от 1 януари при 30% от капацитета си.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че въпреки че броят на заболелите у нас е доста по-нисък, а броят на оздравелите надхвърля заразените, страната ни е на 14-о място в Европа по заболеваемост.

"Винаги сме поставяли животът и здравето на хората на първо място, затова продължаваме да действаме по тези мерки“, категоричен бе премиерът. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът акцентира, че с промените в противоепидемичните мерки, които ще действат до 31 януари 2021 г., се отчитат аргументите на експертите и се действа в интерес малките ученици да получат адекватно обучение в условията на пандемията, разчитайки на педагогическия надзор и обучението с учител, който да ги напътства, съобщиха от правителствената информационна служба.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че от понеделник ще бъде отворена платформата, през която бизнесът може да кандидатства за подкрепа по мерките, разработени съвместно с НАП.

Веднага след Нова година ще има възможност да стартира и мярката в помощ на т.нар. „големи малки предприятия“ с оборот над 500 000 лева. Министърът на икономиката заяви още, че съвместно с главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев ще проведат разговори с големите търговски вериги за по-стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Данните за последното денонощие

Продължават плавно да намаляват новозаразените с COVID-19 в България. За последните 24 часа новите случаи са 1959. Направени са 6113 теста, което значи, че положителните резултати са 32% от всички взети проби.

Излекуваните за последното денонощие са малко над 2500, 570 души са в интензивни отделения, показват данните на Единния информационен портал. Починалите след усложнения от вируса са 191.

Коронавирусът в България: Предлагат удължаване на мерките до 31 януари, с изключения

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама