COVID-19 по света: ЕС започва ваксинацията на 27 декември

17:20, 17 дек 20 25 2854 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

ЕС стартира ваксинациите срещу Covid-19 на 27 декември, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Това е моментът на Европа. На 27, 28 и 29 декември ще започне ваксинация в целия ЕС", написа тя в Twitter.

По-рано говорителят на ЕК Ерик Мамер каза, че първият кръг от ваксини ще бъде разпространен във всички държави-членки пропорционално на броя на жителите.

Макрон е дал положителна проба за коронавирус

Френският президент Еманюел Макрон е дал положителна проба за Covid-19. Това съобщи днес френското президентство, предадоха от "Ройтерс", цитирани от БНР. От президентството добавиха, че той ще се самоизолира за следващата седмица.

Поради това държавният глава отменя всичките си пътувания, включително насроченото до Ливан. Макрон ще продължи да изпълнява задълженията си, но срещите му ще бъдат онлайн.

Полша въвежда национална карантина до 17 януари

Полша въвежда национална карантина от 28 декември до 17 януари. По време на новогодишните празници - 31 декември и 1 януари, ще е в сила вечерен час до 21.00 ч. Хотели, ски писти, магазини, различни от хранителните няма да работят, съобщи БГНЕС.

Излизането от дома ще е разрешеное само за спешни нужди, например посещение на аптека или служебни задължения.

Поради големия брой открити случаи на коронавирус, полското правителство въведе доста строги мерки за борба с коронавируса. Понастоящем цялата територия на Полша е класифицирана като "червена" зона на разпространение на COVID-19. Ресторанти, барове, кафенета са затворени. Те могат да работят само с храна за вкъщи. Всички ученици преминаха към дистанционно обучение. На децата и юношите е забранено да бъдат на улицата без придружител от 8:00 до 16:00 ч. Събирането на повече от петима души е забранено, с изключение на хората, живеещи заедно. Маски се изискват дори на открито. 

Виетнам изпитва собствена ваксина

Виетнам започна изпитания на собствена ваксина срещу коронавирус върху доброволци. Това ще се осъществява във военномедицинския университет в Ханой. Ще се тества „Nanocovax“, която е на виетнамската фармацевтична компания „Nanogen“, съобщи държавната информационна агенция ВНА, цитирана от БГНЕС. 

През 2020 г. три виетнамски производители на ваксини започнаха да разработват интензивно свои препарати. Всички са приключили цикъла на изпитания върху животни, се казва в съобщението.

Снимка: CanstockPhoto

Швеция се бори с втора вълна

Въпреки по-строгия тон на властите и новите ограничения Швеция, която вече е добре известна с по-меките си мерки срещу Covid-19, се бори да обуздае втора вълна, която смяташе, че може да избегне, пише АФП.

Столицата Стокхолм отново е епицентър на пандемия и тази седмица жителите с медицинско образование бяха призовани да помогнат на здравната система.

Ларс Фалк, лекар в интензивното отделение на болница в Стокхолм, заяви, че втората вълна е ударила много по-сериозно от очакваното. Имахме три различни сценария от Агенцията за обществено здраве тази седмица. Подготвяхме се за най-лошото, а то се оказа двойно по-лошо“, каза той, цитиран от БНР.

Общият брой на смъртните случаи, свързвани с коронавирус в страната с около 10,3 млн. души население, достигна 7802. Над 1800 от тях са от началото на ноември.

COVID-19 по света: Великобритания намали карантината за българите

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама