Кускусът влезе в ЮНЕСКО

20:16, 17 дек 20 / Любопитно 25 1956 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Популярен в Северна Африка, кускусът е включен в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Информационната агенция "Магриб Араб Прес" оповести, че решението е взето след 15-ата сесия на междуправителствената комисия за опазване на нематериалното културно наследство на организацията.

Алжир, Мавритания, Мароко и Тунис подадават съвместно заявления за включване на кускуса в престижния списък през пролетта на 2019 г. Експертите от тези страни са свършили чудесна работа, подготвяйки за ЮНЕСКО солидно досие за значението на това ястие, съобщават от ТАСС, цитирани от БГНЕС. 

Списъкът на ЮНЕСКО е съставен с цел насочване на вниманието към нематериалното културно наследство, стимулиране на усилията за опазване и съхраняване на това наследство.

Кускусът се приготвя на пара с месо и зеленчуци и отдавна се е превърнал в отличителен белег на цялата северноафриканска кухня. Обикновено се приготвя в петък, както и в празнични и специални случаи.

Снимка: Canstokephoto

Кускусът се различава по вкус и аромат, в зависимост от рецептата и мястото на производство. Причината за това разнообразие се крие във факта, че през годините на съществуване на ястието кулинарните експерти са измислили много от неговите разновидности. Вече има кускус с ядки, сушени плодове, сирене, лимон и десетки други, освен основните видове като месо, риба или пиле. 

Храни и напитки в списъка на ЮНЕСКО, които трябва да опитате

 
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама