Как да не попаднем в капан при онлайн пазаруването по празниците?

20:40, 17 дек 20 / Любопитно 25 1917 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

По празниците може да попаднете в капан, ако твърдо сте решили да закупите онлайн коледните подаръци за вашите близки и приятели, предупреждават от Европейския потребителски център (ЕПЦ). Ето три прости правила за коледен онлайн шопинг в целия ЕС.

Осем нови тенденции при играчките и настолните игри

Време на доставка

Важно е клиентите да знаят, че търговецът има 30 дни да достави поръчката, освен ако изрично не са се уговорили друго. Ескпертите обаче предупреждават, че трябва да се има предвид, че заради ограниченията, свързани с пандемията, е възможно в някои страни да има логистични проблеми. Те съветват да се уточни предварително, най-добре писмено, ще можете ли да се разчита на доставка в срок. "Когато знаете какво да очаквате предварително, ще можете да планирате коледното пазаруване с по-малко главоболия", коментират от потребителския център. 

Снимка: Pixabay

Наличност

Често може да се окаже, че харесваните продукти са налични на сайта, но ги няма на склад. Задължение на търговеца е да информира навреме клиента, че няма как да достави поръчаното. Експертите съветват в такъв случай потребителят да попита търговеца за друго решение, както и да запази кореспонденцията.

Резервация за пътуване

От ЕПЦ отбелязват, че трябва внимателно да се преценява сделката при пътуванията. Те съветват при покупка на самолетни билети да се следи ежедневно посоченият имейл за актуални съобщения от авиокомпанията или посредника, откъдето е направена резервацията. "Ако се окаже, че полетът се отменя заради пандемията, опциите пред вас са - да възстановят сумата за билетите или да ви предложат друг полет – на възможно най-близка дата или по ваш избор". 

Какви подаръци искат хората в пандемията

"Независимо колко грижливо се е подготвил, потребителят все пак може да се озове в независеща от плановете му ситуация. Нашият съвет е да се опита да я разреши директно с чуждестранния търговец. Нека пази всички документи от мига, в който бъде направена поръчката. Ако отсреща не оказват съдействие или изобщо не откликват - нека се обърне към нас за помощ", призоваСоня Спасова, директор на ЕПЦ България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама