Трябва да влезеш в системата, за да я промениш

15:00, 17 дек 20 / Политика 25 3940 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Новината, че „Отровното трио“ подписват споразумение с Мая Манолова за съвместно явяване на изборите определено идва с горчив привкус за всички запалено участвали и подкрепяли протестите, и за копнеещите за така нужната промяна в България. Основният проблем е имиджът на Манолова, като неразделна част от статуквото и вероятно най-силно изявения популист на родната сцена.

„Отровното трио“ подписва с Манолова, но оставя врата за широка коалиция срещу Борисов

Ходът може да бъде считан като политическо самоубийство, преди дори фактически да е започнала политическата кариера на адв. Хаджигенов, проф. Минеков и Арман Бабикян. Това се дължи на факта, че протестите, които от Триото оглавиха, бяха насочени не просто против ГЕРБ и Борисов, а против статуквото и покварената система, от която Манолова е вече дълги години част. Остава въпросът до каква степен тя наистина има амбициите да руши корупционния модел и най-вече да бъде истинска опозиция на Борисов и партията му. А това съмнение неизменно дискредитира дотук позитивния имидж на Триото.

От друга страна настоящата политическа ситуация е толкова кризисна, че не остава място за идеологически перфекционизъм. За да се промени системата, в нея трябва да влязат личности с потенциал и размах, готови да понесат негативите от това да се политизират. За да се случи това обаче, понякога е нужно да се използват вече изградените политически платформи. Очевидно от Триото са решили, че е дошъл моментът да материализират политическите си амбиции и намират платформата на Манолова за най-удачния вариант. Вероятно защото всички други формации, с потенциал за влизане в парламента, (социологически проучвания предвиждат влизане на Мая Манолова, колкото и противоречиво да изглежда това) ще останат в сянка и ще бъдат маргинализирани.

С обединението от Триото вече официално влизат в широк, крайно популистки и привидно опозиционен фронт, включващ „Има такъв народ“ и „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова. Сътрудничеството между Манолова и екипа около Слави Трифонов не е тайна, а общите характеристики на двете формации са предпоставка за следизборен консенсус. Чрез присъединяването на Триото към неофициалната коалиция, протестният вот след предстоящите избори има шанс да бъде обединен под една шапка, вместо да бъде пръснат между различни формации. Така популистката коалиция може да стане важен фактор в бъдещия фрагментиран парламент. Проблемът е, че в това обединение не се забелязват потенциал и волята да бъде същинска антикорупционна и анти-ГЕРБ коалиция. 

В крайна сметка от Отровното трио изиграха своята позитивна роля в обществения живот. Организираха и поддържаха най-мащабните протести в България от години насам, които пък се превърнаха в едно от събитията, извадили българското общество от летаргия. Дали ще бъдат стожери на промяна или ще се превърнат в поредното разочарование, експлоатирало обществената воля за демократичност и справедливост, предстои да видим.

„Демократична България“ се явява самостоятелно на изборите

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама