Ще се разцепи ли "Отровното трио"?

16:45, 17 дек 20 / Политика 25 2421 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова
Бурните протести срещу корупцията и управлението на ГЕРБ откроиха някои лидери, които ще продължат борбата си от площадите на политическата сцена. Сред тях са "Отровното трио" и бившият омбудсман и лице на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ - Мая Манолова, които заедно с майките от "Системата ни убива" поведоха гражданското недоволство и надигнаха глас срещу
управлението на премиера Бойко Борисов и действията на прокуратурата. 
След като от Триото обявиха официално, че ще участват в следващите парламентарни избори заедно с Мая Манолова, медиите и социологическите агенции започнаха да коментират докъде биха стигнали в политиката и дали тази коалиция е удачна.
 
Ден след тази заявка от страна на двете формации обаче стана ясно, че "Отровното трио" е пред разпад. Скулпторът Велислав Минеков обяви в своя профил във Facebook, че ако до 23 декември не се случи обединение с останалите извънпарламентарни сили възнамерява да прекрати своето "политическо и гражданско съучастие". 

Снимка: БГНЕС

"С оглед на последните събития. Очаквам ясни съвместни действия срещу превзелата ни шайка и управляващи мутри. Декларация за съдействие за честни избори и ясни, обединени намерения. В последствие правителство насочено в срещу днешната мафия. Да, нужен е компромис, тежък е, боли. Живеещите в миналото трябва да предпочетат бъдещото. И всички извънпарламентарни фракции, партии и коалиции, трябва да направят болезнения жест за обединение. Алтернатива няма. Преговорите са ежедневни, резултатът е очакван", написа той и завърши с думите: "Каквото можах, направих".
 
Засега обаче освен заявката за общо участие с Манолова, други коалиции не се очертават, защото партиите, които бяха поканени от "Отровното трио" за общо участие на вота отказаха и решиха да играят соло. 
 
 
Междувременно адвокат Николай Хаджигенов, който също е част от Триото, хвърли малко светлина върху въпроса за колицията им с бившият омбудсман в политическата надпревара и направи предположение кои партии ще се доберат до парламента, като ги разделя на две групи. 
 
"След като изразходвахте част от отвращението си към всичко и всички, различаващи се дори на йота от вас, можем да опитаме да помислим. 54% от гражданите не гласуваме и не сме представени по никакъв начин. Колко от останалите са представени оставам на вас и отвращението ви да прецените", пише адвокат Николай Хаджигенов във Facebook. 
 
 
 
Според него първата група от влизащите в парламента политически партии са "статуквото" ГЕРБ, БСП и ДПС, а втората - Слави Трифонов, коалицията на "Демократична България" и Мая Манолова. И отбелязва, че единствената възможност граждани да участват в законодателната и изпълнителната власт е обединението, но не и във варианта с първата група от партии.
 
 
Хаджигенов посочва, че след като Слави Трифонов от "Има такъв народ" и Христо Иванов от "Демокртична България" са обявили, че ще се явяват самостоятелно на изборите остава само вариантът от "Отровното трио" да се обединят с "гражданите и няколко политически партии". Очевидно тук той визира Манолова, но предстои да разберем кои са другите партии, с които ще търсят обединение. 

Снимка: БГНЕС

"О, разбира се можем да не правим нищо, освен да леем погнуса, ум и разум в социалните мрежи и да не си мръднем пръста, получавайки още от същото и през следващите 30 години. Е, ние решихме, че не искаме това. Ще направим и невъзможното за да постигнем промяната за която бленуваме всички", категоричен е адвокатът. 
 
Независимо с кого още ще се обединят от "Отровното трио" в надпреварата за парламентарните избори и дали ще оцелеят като трио формация или ще станат дуо, остава въпросът докъде са готови да стигнат, за да се доберат до властта и каква цена ще заплатят за това.
 
И дали ако успеят няма да забравят изначалните си цели, с които са тръгнали или ще ни покажат поредната "Приказка за стълбата", на която сме били свидетели многократно през годините. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама