Гласуването по пощата е гаранция за политическо фиаско

11:40, 18 дек 20 / Политика 25 1776 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Тлеещото недоволство в обществото би могло да се изрази и в по-странни, екзотични и радикални алтернативи на парламентарните избори, смята политологът Христо Панчугов, преподавател в Нов български университет. 

„Това, което се случи лятото, не е изчезнало. То не можа да намери своето политическо представителство. За пореден път всички, ангажирани с протестите, се оказаха в ситуация, в която да не могат да се позиционират като политическа алтернатива, която да се ползва с доверие. Недоверието не е изчезнало. Въпросите, които бяха задавани лятото, не са получили своя отговор и българските граждани не се чувстват удовлетворени“, коментира политологът в ефира на БНР. 

"Екзакта": В следващ парламент влизат ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и ДПС

Без ясен план и с промени в последния момент може да се стигне до хаос и неприемане на изборните резултати от българските граждани, смята Панчугов. 

Политологът подчерта, че е необходимо време за създаване на доверие в българското общество по отношение на процедурата на парламентарните избори, защото независимо от мерките по отношение на изборите и свързани с пандемията, българското общество трябва да има време да ги приеме. "Имайки предвид нивата на доверие на българските граждани в българските пощи, въвеждането на гласуване по пощите е гаранция за политическо фиаско", изтъкна Христо Панчугов, като подчерта, че според него в момента институциите в момента са в пълен нокаут и всяка потенциална малка криза може да предизвика последици, които сега дори не можем да си представим. 

Приключващият парламентарен сезон

Изключително тъжното в тази сесия на парламента е, че можем да намерим най-„ярката“ част от неговата работа в това да се изкара мандата, което за съжаление води след себе си много негативни последици. Това да се изкара мандата направи парламента, а и правителството заложник на няколко много специфични, много частни и откровено популистки интереси“, смята политологът. Според него от края на лятото до момента в работата на парламента е преди всичко „политически шантаж и намиране на политическата сделка“.

Кой е луд да отложи изборите заради пандемията и какво би загубил, ако го направи?

"Не бива да забравяме, че това е парламентът, който разпусна комисията за качество в законодателството, а това определя цялостно работата на това народно събрание", посочи Панчугов, като добави, че вероятно ще се окаже, че този парламентът е с най-много върнати, отпаднали, променени законопроекти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама