На първо четене: Специален прокурор ще разследва главния

13:16, 18 дек 20 / Политика 25 1659 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Депутатите приеха на първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), предвиждащи създаването на нова правна фигура – прокурор, който да разследва главния прокурор.

Промяната се предлага от управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Според тях така се опитват да отговарят на очакванията на обществото и европейските партньори за реформа в съдебната сфера.

Разследващ главния прокурор стъпка в правилната посока ли е?

В пленарна зала стана ясно, че ГЕРБ възнамеряват да приемат идеята окончателно преди края на мандата на това Народно събрание. Като едновременно с това да стартират и процедура за избор на този специален прокурор.

От БСП не подкрепиха предложението, защото противоречи на Конституцията. „Възпроизвежда се моделът на Иван Гешев, чрез разследващия прокурор Гешо Иванов“, коментира червеният депутат Тодор Байчев, цитиран от БГНЕС. От ГЕРБ обаче продължават да държат, че новата фигура ще отговори на очакванията да се гарантира ефективно и безпристрастно провеждане на разследванията срещу главния прокурор.

Разследващ главния прокурор може да се избира по конкретен казус

Припомняме, че от държавното обвинение не подкрепят идеята да има специален прокурор, който да разследва главния. Според институцията такива промени не са необходими, тъй като по Конституция всеки прокурор може да разследва главния. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев пък е на мнение, че разследващ главния прокурор може да се избира по конкретен казус от измежду дейсващите прокурори. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама