„100 малки победи“: Милен и Ади Цанови за разделното хранене

07:15, 21 дек 20 / Спорт 25 2425 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Този понеделник с Милен и Ади Цанови ще говорим за ползите от разделното хранене.

Търсим ли здраве, значи трябва да знаем и да прилагаме принципите на разделното хранене. Те се основават на правилното съчетаване на хранителните продукти. Абсолютен факт е, че прецизното изпълнение на предписанията му е сложен процес, който изисква много добро познаване на хранителните продукти.

В основата на разделното хранене, което можете да срещнете и като „правилно хранене“, е, че то доставя нужните хранителни вещества за изграждане на клетките и не оставя в организма вредни вещества и отпадъци, поради по-лесните храносмилателен и усвоителен процеси.

Научен факт е, че безразборното съчетаване на храните води до гнилостна, ферментационна среда, пълна с отровни вещества, несмилаеми отпадъци и слуз, голяма част от които не може да се изведе навреме или не се извежда изобщо. Това води до общо затлачване на организма по кръвоносни съдове и кухини и до образуване на камъни.


Снимка: Личен архив

Човешкият организъм не може да храносмила несъвместими продукти. Разбирането за разделното хранене води до знания за правилното съчетаване на продуктите в един прием, за да може те да се разградят, усвоят и изведат навреме. Предимствата на разделното хранене са в предотвратяване на заболяванията и високоефективното усвояване на полезните нутриенти. При безхаберно произволно съчетаване на храните токсичните отпадъци от необработените добре протеини служат като храна за раковите клетки (клетките на рака се хранят активно с протеини).

Разделното хранене е в основата на борбата с наднорменото тегло, както и на множество алергии, бъбречните заболявания, неправилната обмяна на веществата, диабета, стомашните болести, отпадналостта, газовете, запека, безсънието и др. Вярвате или не, неправилното съчетаване на храните вечер може да доведе до тежък храносмилателен процес и да наруши съня до невъзможност той да изпълни своите важни функции – да набави жизнена енергия.

Храносмилателният процес се състои от четири етапа: разграждане, всмукване, обмяна на веществата (метаболитен процес) и очистване (извеждане). Запомнете, че няма такова нещо като „забавен метаболизъм“. Ние можем да контролираме метаболизма си и неговата бързина чрез коригиране на хранителните си навици.

Храносмилането като процес се състои в последователното разграждане на хранителните вещества от поетата храна – белтъци, въглехидрати и мазнини. Това се случва под въздействието на група храносмилателни ензими, чието действие започва още в устната кухина. Ензимите се съдържат в слюнката, в стомашния сок, в жлъчния сок (жлъчката съдържа жлъчни соли), който се отделя от черния дроб и се съхранява в жлъчния мехур, в панкреатичния и чревен сокове.

Ензимите (ще ги срещнете и като „ферменти“) са вещества, които спомагат биохимичните процеси и изпълняват специфична дейност. Някои ензими се изработват в тялото на човека, а други се привнасят в него от някои храни – предимно растителни. Всъщност плодовете принадлежат към особена група въглехидрати, за разграждането на които не са необходими ензими, изработвани от организма, защото самите те съдържат необходимите такива. Знайте, че отделянето на ензими за обработка на храната се случва изключително в спокойна обстановка. Затова и препоръките човек да се храни спокойно, без да бърза и с удоволствие са важни за прилагане.

Различно е времето за смилане на храната в човешкия организъм. Например плодовете се смилат най-бързо (за два часа), затова и техният прием трябва да предшества, а не да следва другите хранителни продукти, изискващи по-продължително храносмилателно време. След приема на плодове поне два часа след това не е добра идея да се приема нищо друго. Следват зеленчуците с процес на храносмилане от два до четири часа, в зависимост от вида зеленчук. По-трудни за смилане са прясното зеле, ряпата и репичките. Следват хлябът и неговите производни, както и ядките се храносмилат за от 3 – 4 часа. Мляко, млечни – от 1 до 4 часа в зависимост от конкретния млечен продукт.  Варивата като леща, соя, боб, царевица – 4 - 5 часа.  Риба и рибни продукти – от 5 до 6 часа. Месо и месни – над 6 часа. Храни, в които има добавени мазнини – над 5 часа.  Пълен процес на изчистване на стомаха – от 1 до 12 часа.Пълен завършен храносмилателен процес – от 2 до … 30 дни. Да, не се шокирайте. Има хора, които не извеждат месните продукти от организма си по един месец.

Ние и двамата вече отдавна не просто правим опити, а прилагаме разделното хранене като начин за по-бърз и лек храносмилателен процес. Всяко отклонение от правилата на този тип хранене води до неразположения – образуване на газове, труден продължителен храносмилателен процес с последвало трудно извеждане.

Храните, които консумираме, не са изградени от едно единствено вещество: белтъчини, въглехидрати, мазнини. Ето оттук идва трудоемкостта в прилагане на разделното хранене. За да облекчим процеса по опознаване на разделното хранене, ще ви споделим какво знаем ние и какво съответно прилагаме в нашия си хранителен режим.

Въглехидрати (скорбяла) съчетаваме само със зеленолистни зеленчуци. Или, например, за да е по-ясно: когато хапваме варен ориз, ние го съчетаваме, например, със салата от марули, краставици и пресен зелен лук. Ако хапваме картофи на пара, ги съчетаваме със салата от спанак, броколи и карфиол. Съчетаваме моркови, цвекло и спанак. Покълналите семена са чудесно съчетаеми също със зеленолистните зеленчуци.

Въглехидратите се съчетават лошо с плодовете и протеините (белтъчините).

Ако хапваме протеини, например, риба (което сеслучва все по-рядко),  то съчетаваме отново със зеленолистни зеленчуци, но не и с обичайно предлаганите по ресторантите въглехидрати като: картофи и ориз. Не е добра идея да съчетаваме протеини с плодове.

Плодовете е най-добре да се консумират отделно. Комбинацията между кисели и сладки плодове е неподходяща.

Въглехидратите могат да се комбинират помежду си. Съчетаването на два или повече протеина води да много затруднен процес на храносмилане. Например, малко риба, а после и малко салам, а после и парче телешко.

Някои определят доматите като кисел плод, лишен от съдържанието на захар. Въпреки това (може би тук грешим), но консумираме заедно със зеленолистни в салати. В нашето семейство доматите са издигнати в култ от Милен, който ги обожава.  Диня и пъпеш се консумират напълно самостоятелно и с отстояние от 2-3 часа преди преди или след консумация  на други храни.  Киселото мляко може да се комбинира с кисели плодове като ягоди и киви. С портокали и грейпфрут не е никак вкусно.

Мазнините забавят смилането на белтъчините. Така че мазнина върху пържола не е никак добра идея. Ние не консумираме никакво месо и месни продукти.

Не поръсвайте плодовете със захар. Любимите ягоди със захар вече са табу!

Не забравяйте често да проверявате моментната си кондиция със забавното 30-секундно упражнение #bottleboxing

Вашата малка победа днес ви очаква. Успех! #100malkipobedi с Момчил Манчев.

Още от "100 малки победи":

„100 малки победи“: Упражнения за корем с Маги Христова

„100 малки победи“: Табата със Светлин Спасов

„100 малки победи“: Йога и възстановяване със Зарина Микова

„100 малки победи“: За вредата от месото и млечните продукти с Милен и Ади Цанови

„100 малки победи“: Сто повторения за оптимална кондиция с Роберта Стойнева

„100 малки победи“: Упражнения за мускулите на ръцете с Маги Христова

„100 малки победи“: Милен и Ади Цанови за вредата от консервите и сладкото

Oще интересни предизвикателства и тренировки може да откриете на страницата на "100 малки победи" във Фейсбук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама