Големите кавички на седмицата (14 - 18 декември)

13:00, 19 дек 20 / Големите кавички 25 3370 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата (7 - 11 декември)

Помирителната мисия на специалния пратеник на Сверна Македония у нас завърши без успех. София остава твърда в позицията си, че подкрепя европейското бъдеще на Северна Македония, но само ако бъдат решени спорните исторически въпроси. 

„Македония имат една опростенчеста представа за ЕС все едно съюзът е като СССР, в която държавите и нациите се карат, но после отиват при вожда и той разрешава конфликта им. България е държавата, която винаги е помагала на Македония - първи ги признахме, помагали сме финансово, помагали сме и военно, и по време на югоембаргото. Очаквали сме колегиално отношение. Получихме задкулисни игри.

Подобни абсурди могат да съществуват само в някои коминтерновски мозъци. Сядаш с колегите в Скопие и те започват да се пънат като магаре на мост. Вие утре може да решите, че сте марсианска нация и цар Самуил е слязъл от Марс. Хората в Македония могат да се наричат както искат, но това не може да е на базата на открадната българска история и да база на омраза спрямо българите“. Така коментира ситуацията вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

"Предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" да има специален прокурор, който да може да разследва главния прокурор, е поредният "законодателен Мики Маус", от който няма да има никакъв ефект". Така лидерът на "Да, България" Христо Иванов коментира идеята на управляващите.

По думите му подобен надзорник за целия си 7-годишен мандат би се занимавал най-много с 4-5 случая на злоупотреби от страна на главния прокурор, което е излишно разхищение на пари.

Падам, ставам, изтупвам се и продължавам. Нямам драми. Моят дух е много над тези неща! Не може да го сломи никой. Имам сила, имам енергия, позитивен съм!Това бяха първите думи на Кубрат Пулев при завръщането му на родна земя след мача с Антъни Джошуа

Не обичам да се оправдавам. Приемам минусите за мен, загубата си е моя. Това е. Това в крайна сметка е само един спорт. В бокса един единствен удар решава всичко. Печелим, губим, в спорта има и малшанс“, заяви той.

„Някой ден ще се откажа, но няма да е скоро“, каза още българският боксьор.

„Да отбележиш смъртта на югославския лидер Йосип Броз Тито в Скопие е като на кмета на Берлин да му хрумне да отбележи смъртта на Адолф Хитлер. Същевременно това, от което се нуждаят България и Северна Македония в момента, е да се съсредоточат върху споровете за преговорната рамка за членство в ЕС и може би върху документ, който да допълни Договора за добросъседство“. Това казва българският външен министър Екатерина Захариева в интервю за германския в. Ди Велт.

Сравнението между Тито и Хитлер следва задочния спор с кмета на Скопие Петре Шилегов, който организира честване по повод годишнина от смъртта на комунистическия диктатор на бивша Югославия. Тогава Захариева заяви и че възхвалата на Тито няма място в ЕС.

„ДПС трябва да излезе от капсулата и да се отваря за инакомислещите в своите редици... Противник съм на създаването на нови и ненужни политически формации... Ще поканя почетния лидер на ДПС в нашата организация - да влезе в сдружението и да се откаже от ДПС“. Това заяви бившият министър на земеделието Мехмед Дикме, който учредява ново гражданско движение.

Всички сме в тази лодка, но само някои от нас гребат. Дайте да се погрижим за всички гребци в тази лодка. Всички политици се хранят или страхуват от проблема COVID. Спекулации с тази тема биха излезли много скъпо на хората, които ги правят. Който и да дойде на власт, най-важното е да има физически кой да го избере“. 

Така здравният министър проф. Костадин Ангелов отговори на критиките на БСП, докато представяше разходването на публични средства за преодоляването на COVID-19.

Продължаващият отказ на БСП да участва в осигуряването на кворума в Народното събрание предизвика размяна на остри изказвания между депутати от ГЕРБ и социалисти. По традиция, червените депутати напуснаха залата, преди проверката за кворум и се върнаха обратно след нея. Последва реплика от страна на депутата от ГЕРБ и актьор Евгени Будинов:

„Дезинфекцирано е, нали? Защото някои колеги, които сега влизат, буквално плюят по трибуната и разнасят бациликус олаф булгарикус по цяла България. Затова, моля маските, здравейте, заповядайте, закъснявате за час“.

Отговорът на социалистите не закъсня: „Това не е халтура, не е място, където да се правят смешки. Това е място, което е последна инстанция в страната. Просто е недоустимо да се държим така сякаш играем някакви долнопробни пиески”, заяви Нона Йотова.

С вас не става ни шега, ни смях. Ако трябва да бъда откровен, вие за нищо не ставате, дори и за кворум“, отвърна от своя страна Вежди Рашидов от ГЕРБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама