Прокуратурата: Не е ясно дали Борисов говори в записите, но твърденията в тях не са верни

18:30, 18 дек 20 25 3325 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Прокуратурата не откри данни за престъпления при проверката по сигнала на Христо Иванов за изтеклите записи, „в които се чува глас, който прилича на този на премиера Бойко Борисов“.

В хода на проверката са снети обяснения от премиера Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов, Мария Филипова, наречена от Васил Божков „девойката за ценни указания“ - председател на Държавната комисия по хазарта от 8 февруари 2018 г. и понастоящем зам.-председател на Комисията за финансов надзор, зам.-окръжния прокурор на Благоевград Весела Стоилова, прокурорът от Благоевград Биляна Гълъбова, бившия главен прокурор и настоящ шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров и настоящия обвинител № 1 Иван Гешев. Изискани са множество документи и информация от различни учреждения и институции.

Прокуратурата проверява записите, за които се твърди, че са на Борисов

Назначена е и техническа експертна справка, която установява идентичност между съдържанието на записа и възпроизведения разговор в сигнала. От държавното обвинение обаче не посочват дали е проверена автентичността на самия запис, т.е. не е ясно дали гласът в тях само прилича на неговия или е самият той.

В същото време от прокуратурата са открили, че много от твърденията в записите не отговарят на истината.

Така например не е установена намеса на Борисов в дейността на АДФИ и КФН по отношение на „Еврохолд България” АД, като се посочва, че АДФИ не е инспектирала дружеството в последните две години, а единствента проверка от страна на КФН е във връзка с намерението за купуван на ЧЕЗ.

Не е имало и разговори между Бойко Борисов и премиерите на Бавария, Полша и Унгария в присъствие на Владислав Горанов, Сотир Цацаров и Иван Гешев. Въпреки, че от самите записи не става ясно дали разговорите с премиерите са по телефона или на живо.

Александър Манолев пред съда: Изкараха ме най-големия мошеник

Не е открита намеса от страна на Борисов и във връзка с делото срещу бившия зам.- министър на икономиката Александър Манолев за къщите за гости. Като се посочва, че на наблюдаващите прокурори не е оказван натиск.

Налице е единствено разпореждане от премиера по отношение на Елена Йончева и свързани с нея лица във връзка с усвояването на средства от ЕС по оперативни програми, но то е в съответствие със закона.

В заключение прокуратурата няма да образува досъдебно производство по случая, защото липсват доказателства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама