Обръщението на Ангела Меркел за коронавируса стана „Реч на годината“

10:29, 19 дек 20 / Свят 25 2629 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Обръщението на германския канцлер Ангела Меркел е избрано за „Реч на годината“ от екип от експерти. Апелът на Меркел през март, призоваващ хората в Германия да зачитат мерките за COVID-19, е модел на реторика, казаха те.

„Меркел демонстрира по впечатляващ начин как разумът, подпомогнат от реториката, може да подтикне действия и колко добра реторика може да насърчи чувствата и сплотеността на общността“, пишат от университета в Тюбинген, цитирани от БГНЕС.

Казва се, че „историческата“ реч е била от централно значение за успешното управление на първата вълна на пандемията. „Това обръщение по телевизията вероятно пряко е повлияло на германското население по начин, който почти никоя друга реч през последните години не е правила“, казват експертите.

Коронавирусът по света: Меркел призова германците да си седят вкъщи

Панелът заяви, че Меркел е използвала цяла гама от реторични тънкости в своето обръщение. „Речта е живо написана и добре структурирана и използва повторения и вариации на централните идеи, за да създаде усещане за спешност“, се казва в нея.

Речта на Меркел беше сравнена с изявления на други европейски лидери за пандемията. Френският президент Еманюел Макрон, например, клони към "авторитарни изказвания" в първата си реч по темата, докато британският премиер Борис Джонсън омаловажи опасностите, казват експертите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама