Не е открито полицейско насилие срещу бития Димитър Кенаров

11:33, 19 дек 20 25 2330 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Министерството на вътрешните работи не откри упражнено полицейско насилие срещу журналиста на свободна практика Димитър Кенаров, който беше пребит, докато отразяваше масовия антиправителствен протест на 2 септември под наслов "Велико народно въстание".

Часове след побоя пострадалият свидетелства, че няколко служители на реда са му нанесли удари, а тежките му травми личаха и през следващите дни. Не така смята обаче МВР, което напълно оправдава униформените.

Това става ясно от отговори на Столична дирекция на вътрешните работи, които "Сега" получи след запитване по Закона за достъп до обществена информация. Оказва се, че проверката по случая е приключила  още на 3 декември.

"Комисията по категоричен начин е установила, че няма данни, които да потвърждават и да дават основание за изразената загриженост относно предполагаема атака на българската полиция", казват от СДВР. Без обяснение е оставен фактът, че раните на Димитър Кенаров са видими и е явно, че са получени от побой.

Снимка: Twitter

Проверката е установила единствено, че служител на реда е извършил "административно нарушение във връзка с работа с документи", заради което ще получи "съответното наказание". От Столична полиция обаче не уточняват в какво се изразява въпросното нарушение, нито пък каква ще бъде конкретната санкция. 

Вероятно става дума за това, че журналистът Димитър Кенаров е задържан с белезници, без дори да е издадена заповед. Това констатира Софийският районен съд, след като пострадалият обжалва ареста си. Жалбата обаче беше отхвърлена именно защото няма официално издаден документ.

ЕП разкритикува Терзийски заради нападенията над журналисти на протеста на 2 септември

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама