Как да си направим традиционна сурвачка?

20:55, 20 дек 20 / Любопитно 25 3405 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Вероятно най-любимият за децата елемент от народната традиция около Нова година е сурвакането. Особено в по-малките населени места украсяването на дряновите клонки все още се прави масово. Как можем да си направим сурвачка - урокът по родолюбие идва от карловското село Дъбене.

Основата на всяка сурвачка е дрянов клон. Неговите разклонения се оформят във формата на кръг, който символизира единството, разказва Дарина Маркова от читалищната библиотека пред Нова телевизия.

За сурвачката народът е избрал дряна - упорито дърво, което успява да цъфне дори и в най-ледените дни рано напролет. Така, когато в първите часове на новата година те удари дрян, дървото ще предаде на човека своята сила и упоритост.

Колкото по-пищна е сурвачката, толкова по-богата ще е годината, вярват хората. Затова децата увиват дряновите клони с цветни прежди. Всеки цвят носи своето послание към новата година. Виктория Семкова обяснява: "Червеното е против уроки. Зеленото за плодородие. Бялото за мир."

Снимка: БГНЕС

Ако спазваме народния обичай, не трябва да пропускаме два важни елемента. Символ на женското начало е вълната, а на мъжкото - лютата чушка - коментира Цветелина Стойкова.

В годините назад във всеки дом са украсявали дряновото дърво с каквото разполагат - най-често сушени плодове, ядки, семена и тестени кравайчета. Слагали и монета - символ на богатството, допълва Станимира Кръстева.

След час-два работа пъстрите сурвачки са готови да заиграят по гърбовете на стопаните във всеки дом. Докато в украсата могат да участват момичета, самото сурвакане е запазено за момчета. Те обикалят от къща на къща и внасят светлина, здраве и берекет. Получават в замяна лакомства.

Традиционната българска сурвачка предпазва от беди и носи здраве

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама