Коронавирусът у нас: Карантината за влизащите от Великобритания остава до 31 януари

16:00, 21 дек 20 25 2686 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

10-дневната карантина за всички граждани, влизащи у нас от Обединеното кралство, ще остане в сила до 31 януари 2021 г., това бе решено на работно съвещание при премиера Борисов. Полетите от Великобритания ще бъдат възстановени, когато здравните експерти дадат подробности за новия щам на COVID-19, съобщиха от правителствената информационна служба. 

Много изпатихме от февруари, но очакваме днес Европейската агенция по лекарствата да се произнесе и за ваксините“, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът разпореди да бъде създадена необходимата организация във всеки един сектор предвид затрудненията, които налагат ограничителните мерки от вчера заради новия щам на COVID-19. По думите на Борисов необходими са адекватни и навременни действия във връзка с очакващото се струпване на товарни автомобили по границите.

Минисърът на транспорта Росен Желязков уточни, че се ограничават пристигащите полети от Великобритания и Северна Ирландия, а не заминаващите пътници от български летища натам. 


Снимка: БГНЕС

Причината за ограниченото влизане на чужденци у нас е новият щам на коронавируса, засечен на Острова. На среднощна инспекция здравният министър Костадин Ангелов и министърът на вътрешните работи Христо Терзийски отидоха на Летище София, за да инспектират спазването на заповедта, съобщи bTV.

Всички ще могат да се ваксинират до март

По изключение три самолета от Великобритания кацнаха тази нощ в България. Новината, че трябва да останат под карантина изненадата част от пътниците. “Целта ни е да опазим границите на държавата и здравето на хората, докато дойде ваксината, за да могат те да придобият имунитет”, каза Ангелов. Изключение за трите полета е направено, тъй като българските граждани вече са били на летищата и е било невъзможно да бъдат „канселирани“, поясни той.

Това, което знаем за новия щам на вируса, е, че той се предава по-бързо от новия коронавирус и че се влияе от новата ваксина, която започва да се поставя в България от 27 декември“, каза още Ангелов. От своя страна, министър Терзийски увери, че „Гранична полиция“ ще прави проверки в информационните масиви и ще установява фактите, отнасящи се до пристигащите в България през сухопътната граница.

Данните за денонощието

166 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас през последното денонощие. Те обаче са на база на по-малко тестове – 790. Това сочат данни на Единния информационен портал.

Излекуваните са в пъти повече от починалите – 1731. А изгубилите битката с вируса са 58. Активните случаи са 84 828, като в интензивно отделение остават 536 души. 53-ма са установените новозаразени в София, следват Варна с 16 и Плевен с 15 нови случая.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама