Отношенията ни със Северна Македония се свиха до издаване на паспорти

09:31, 21 дек 20 / Политика 25 1944 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Проблемите ни днес с Република Северна Македония са резултат и от липсата на национална политика за сънародниците ни зад граница. Отношенията там се свиха до издаване на български паспорти, без да разширяваме влиянието на България, дори и след подписването на Договора за добросъседство, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на среща на „Дондуков“ 2, посветена на финала на виртуалната инициатива „Будната България“ и последно за годината заседание на Съвета за работа с българите в чужбина, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Илияна Йотова изтъкна, че страната ни няма никакво лоби сред европейските си партньори за издържаната и единодушна българска позиция. „Нямаме лоби в научните среди в славистиката. Не възстановихме и не открихме нови лекторати по български език, за разлика от съществуващи македонски“, посочи вицепрезидентът.

Каракачанов: Винаги сме помагали на Македония, а получихме задкулисни игри

Според нея кризата с COVID-19 e откроила още повече необходимостта от национална политика за българите в чужбина. „Удвоихме и буквално утроихме кореспонденцията си с нашите общности от историческите диаспори, от старата и нова емиграция.  Тези месеци през пролетта се роди една нова солидарност, между непознати хора от всички краища в света“, изтъкна вицепрезидентът.

През 2020 г. от президентската институция беше планиран голям форум, който да събере представители на българите в чужбина и заедно с българите в България да се обсъдят общите политики. Пандемията възпрепятства осъществяването му.

Успя ли да постигне целта си помирителната мисия на Бучковски?

В условията на пандемия по категоричен начин се подчерта необходимостта от Български културен институт – идея, която представяме от години и която среща широка обществена подкрепа, но не и от отговорните институции“, подчерта Илияна Йотова и допълни: „липсва достатъчно информация, а неработещото електронно управление затруднява хората от по-далечните точки на света“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама