Превеждат новия роман на Георги Господинов на 12 езика

10:20, 21 дек 20 / Култура 25 2587 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Най-новият роман на Георги Господинов „Времеубежище“, който излезе преди 5 месеца, ще бъде преведен на 12 езика. Така ще продължи развитието си извън границите на страната, стана ясно по време на приключилия преди дни осми Софийски международен литературен фестивал, където беше столичната премиера на книгата.

Георги Господинов издава нов роман въпреки кризата

За най-ранна публикация, още през идващата пролет, се борят италианското издание, в превод на проф. Джузепе Дел Агата, и датското издание, в превод на Хеле Далгор. Френското издателство, за което съобщи и Георги Господинов, се очаква до края на следващата година да публикува „Времеубежище“ в превод на Мари Врина, съобщи БНР.


Снимка: Facebook / Georgi Gospodinov

С американското издание на „Времеубежище“ ще се захване издателската компания „Нортън“, част от която е издателство „Ливрайт“. Под неговия знак в САЩ са излизали Езра Паунд и Томас Елиът. Над превода на романа вече работи Анджела Родел. Преводът ѝ на предишния роман на Господинов „Физика на тъгата“ беше финалист за наградата на Американския ПЕН. 

Кои са книгите с най-голяма обществена значимост за 2020-та?

Има и още една новина, свързана с текстове на Георги Господинов. Тези дни сборникът му с кратки разкази „Всичките наши тела“ беше избран от италиански критици, писатели и журналисти за една от най-добрите преводни книги в Италия за 2020 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама