Новият щам на COVID-19: Политически ход или реална опасност?

11:50, 21 дек 20 25 2780 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Новината за бързото разпространение на новия щам на коронавируса във Великобритания, подтикна Европа да вземе остри мерки в момент, в който се водят осезаеми преговори за Брекзит. Рестрикциите засегнаха свободното придвижване както в Англия, така и по цял свят. Редица държави, сред които и България, забраниха полетите от и до Великобритания.

Но ще спре ли това разпространението на новата разновидност на COVID-19, какво знаем за нея и обезсмисля ли се ваксинирането? Редица медицински експерти се втурнаха да говорят за новия щам, който всъщност не е нов и не знаем за него от вчера. Това повдига и въпроса дали реакцията на Европа не е политически ход?

COVID-19 по света: Десетки държави затвориха границите си за Великобритания

Мария ван Керхов от Световната здравна организация сподели в интервю за BBC, че мутацията на коронавируса е засечена във Великобритания още през септември и вече се разпространява по целия свят, предаде ТАСС. На това мнение са и българските медицински експерти. 

Снимка: БГНЕС

Д-р Николай Брънзалов, член на Националния ваксинационен щаб и заместник-председател на Българския лекарския съюз, обясни в ефира на БНР, че вирусите често мутират, преминавайки през населението. Като причина той посочи това, че всеки притежава специфичен имунитет, който е причината за мутациите. Според него новата вариация на вируса засега не е показала големи промени в генния състав.

„Много е рано да се притесняваме за какъвто и да е нов щам, просто вирусът циркулира, и Великобритания е имала ресурса бързо да направи детекция на подобен феномен, а варианти на този вирус ще се появяват и на други географски ширини“, коментира проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация. 

Коронавирусът у нас: 166 нови случаи

Вирусът се видоизменя и ние знаехме това през цялата година. Сега разбираме за малко повече от 6-7, мисля че прочетох някъде, че са променени 17 секвенции. Не е нов щам. Предстои да видим как ще реагира с човешкия организъм”, каза д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, в ефира на Нова телевизия. 

Според него реакцията на Европа за представянето на вариацията на коронавируса е политически ход. 

"Сега не е време за истерии или паника и няма нов щам... Тези новини ми приличат малко повечко на политика, при положение, че тази промяна е открита преди два месеца. Изведнъж това е съобщено от премиера на Великобритания, а не от научните среди”, коментира още д-р Маджаров. 

Снимка: Pixabay

Мутацията на вируса

Според някои български специалисти вероятността мутацията на вируса вече да е в България е голяма.

Няма как да се скрием от новата мутация на COVID-19. Вероятно вече я има и в България - би следвало да е така, защото хората пътуват. Дори да затворим Великобритания, мутацията няма да бъде спряна, тъй като вече е разпространена и в други държави", заяви имунологът проф. Андрей Чорбанов в ефира на Нова телевизия.

„Учените не смеят да коментират, поради простата причина, че не знаят дали мутациите няма да направят промяна. Това, което трябва да се знае е, че дори една две, три или четири съставки да са променени, не означава, че старият протеин се е променил", каза още той. 

Здравният министър забрани износа на лекарства за лечение на COVID-19

Доц. Нина Янчева, ръководител катедра по Инфекциозни болести в Медицинския университет в София, алармира, че скоростта на заразяване с новия щам на коронавируса се увеличава със 70%. "Репродуктивното число се увеличава с 0,4. Един човек може да зарази други седем според анализите на лабораторните резултати, обясни доц. Янчева в ефира на bTV. 

Според нея вероятно новият щам е достигнал и до други страни в Европа – има данни за Нидерландия, Дания. Тя отбеляза, че има вероятност да е плъзнал и в Австралия. 

А според проф. Георги Момеков не може да се потвърят данните за по-бързото разпространение на новия щам. 

Снимка: Pixabay

Ваксината и новия щам

Медицинските специалисти у нас са на мнение, че не се очаква този нов щам да предизвика по-тежки реакции и по-голяма смъртност и че за момента няма данни, че той ще обезсмисли ваксината. 

„Ваксината подобно на естественото заболяване води до образуването на неутрализиращи антитела и на клетъчен имунитет. Мутациите водят до промяна на прикрепване на вируса към клетките, но това не би довело до пълно блокиране на ефекта от ваксината“, заяви доц. Нина Янчева. 

Ваксина на бъдещето или цяло едно белязано поколение?

Според в-р Брънзалов ваксината на „Пфайзер“ би следвало да му повлияе. По думите му въвеждането на ваксините е началото на края на пандемията, особено ако се ваксинира по-голяма част от населението. „Ако има значителни мутации на вируса, ще се променят с времето и състава на ваксините, така както е с противогрипните", каза още д-р Брънзалов.

По погрешка обявиха цените на ваксините срещу COVID-19

Проф. Момеков поясни, че може част от имунния отговор да бъде неутрализиран, но това няма глобално да повлияе на ефикасността на ваксината.

А според вирусолога от БАН проф. Радостина Александрова за да се разбере какво ще е взаимодействието с неутрализиращите тела и ваксините, ще трябва да се експериментира в лабораторни условия. “Вече чухме, че с едната от новите ваксини няма да има проблеми, но категорично това изисква нови изследвания", категорична е тя. 

Всички български специалисти се обединяват и около мнението, че място за паника към момента няма. Въпреки това Европа алармира за новия щам като за нещо много страшно и ЕС свика спешна среща едва сега, въпреки, че за него се знае от доста време. А британският премиер Борис Джонсън направи тази сутрин спешно заседание, на което се обсъжда състоянието на международните полети. Всичко това се случва точно в разгара на преговорите за Брекзит между Великобритания и Европа в навечерието на 2021 година.

Дали това е поредният политически ход за забавяне на сделката или не, предстои да разберем...

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама