Почина актьорът Михаил Хаджиилийков

14:00, 21 дек 20 25 2530 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Напусна ни актьорът Михаил Хаджиилийков, съобщиха от Съюза на артистите в България, без да дават пояснения за причините за смъртта му. 

Михаил Хаджиилийков е роден в Златоград през 1942 г. Той стартира театралната си дейност на сцената на Родопския драматичен театър – Смолян през 1962 г. В периода 1975-76 г. работи в Драматичен театър - Габрово, а през 1976-77 г. в Драматичен театър - Ямбол. От 1995 г. е в Драматичен театър „Стефан Киров”- Сливен, а от 1990-95 г. работи в Театрална работилница „Сфумато” в София. Той е прекарал и един сезон в Драматичен театър „Адриана Будевска” - Бургас.

Почина бившият директор на Народния театър проф. Васил Стефанов

През 1992 година Илийков е удостоен с наградата „Аскеер” в категорията водеща мъжка роля, за изпълнението му на Ханджията в моноспектакъла „Джендем хан”, като актьорът е и автор на текста по „Забравени от небето” на Е. Томова, а режисурата е дело на Иван Добчев. През 2014 година му е присъдена наградата ИКАР за Чест и достойнство.

В богатата му творческа биография попадат образи, които са едни от най-емлбематичните за българската драматургия, с които Хаджиилийков признава, че се гордее най-много. 

Екипът на ТОПНОВИНИ изказва искрени съболезнования на близките и приятелите на Михаил Хаджиилийков! Поклон пред паметта му!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама