АЕЖ иска от МВР всички материали за побоя на Димитър Кенаров

15:30, 21 дек 20 25 2057 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ- България) настоява Министерството на вътрешните работи (МВР) да публикува всички материали от проведената вътрешна проверка по ареста и побоя над журналсита Димитър Кенаров.

Припомняме, че преди дни стана ясно, че МВР не е открило упражнено полицейско насилие срещу журналиста на свободна практика Димитър Кенаров, който беше пребит, докато отразяваше масовия антиправителствен протест на 2 септември.Открити са единствено нарушения при обработката на документите в министерството. 

От АЕЖ напомнят, че още в началото на проверката са изразили притеснения, че публичните изказвания на главния секретар на МВР Ивайло Иванов съдържат внушения, които могат да повлияят на разследването.

"Действията на служителите на МВР срещу Кенаров, а също така и срещу журналисти, предизвикаха сериозна реакция у нас и в чужбина", посочват от Асоциацията, като напомнят, че казусът е бил регистриран на платформата на Съвета на Европа за сигурност на журналистите. Редица международни организации също призоваха за задълбочено разследване, включително „Репортери без граници“, комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович, Комитетът за защита на журналистите и др.

ЕП разкритикува Терзийски заради нападенията над журналисти на протеста на 2 септември

За насилието и ареста на Димитър Кенаров е сезирана и прокуратурата, но за това какво се случва след подаването на сигнала също няма яснота, отбелязват от АЕЖ. От там изразиха притеснение, че, макар да е бил сезиран с жалба от Кенаров, българският съд вече четвърти месец не се е произнесъл по същество за законността на задържането му, при положение че законът предвижда незабавно произнасяне по дела срещу полицейско задържане. 

От своя страна Кенаров благодари за подкрепата на АЕЖ в своя профил във Facebook. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама