Руският дипломат, обявен за персона нон грата, напусна България

15:32, 21 дек 20 / Политика 25 1973 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Руският дипломат, обявен за персона нон грата, напусна България, съобщи ТАСС.

Вчера Русия заяви, че може да предприеме реципрочни мерки, след като Министерството на външните работи на България обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София и му даде 72 часа срок да напусне страната. Той е изгонен по подозрения в шпионаж.

Поредният руски шпионин е обявен за персона нон грата

Според българската прокуратура става дума за военния аташе, който е събирал данни за броя на американските военни, участващи в учения на българска територия, като е получавал секретна информация от български гражданин срещу заплащане. От руското посолство в София определиха като неоснователно българското решение. Руската страна си запазва правото на ответни мерки, се посочва в изявление на дипломатическата мисия.

Председателят на комитета по международни отношения на Съвета на федерацията (горната камара на парламента) Константин Косачов подчерта във връзка с този случай, че не за първи път България гони руски дипломати. По думите му страната ни е назначена от покровителите си в НАТО за „рупор на тезата за руската заплаха“.

„Да бъдеш рупор на амбициите и интересите на други държави е незавидна мисия за всяка страна, ако не е готова да се откаже от суверенитета си в полза на криворазбрани съюзнически отношения“, написа сенаторът в профила си във Фейсбук. „Шпиономанията, съпроводена от планомерно гонене на руски дипломати е част от цялостна кампания за дискредитиране на нашата страна“, заяви на свой ред председателят на комисията по международни отношения на Държавната Дума Леонид Слуцкий, цитиран от БГНЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама