Защо Румен Радев е в най-тежката си позиция, откакто е избран?

11:05, 22 дек 20 / Политика 25 2667 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Румен Радев се намира в най-най-тежката си позиция, откакто е избран, заяви в интервю за БГНЕС политологът Димитър Ганев от „Тренд“.

Той не вижда коренна промяна в поведението на Радев от началото на неговия мандат. „Президентът реши да се позиционира като опозиционен лагер. На всяко едно действие на правителството, той излизаше с критика“, коментира Ганев.

Новото през тази година е дистанцията между „Позитано“ 20 и „Дондуков“ 2 или по друг начин казано между Корнелия Нинова и Румен Радев. „През първите три години от неговия мандат имаше, ако не синхрон, доста близки позиции по доста от въпросите. Без открити конфликти. През последните няколко месеца ситуацията е следната. Корнелия Нинова беше запитана кой ще бъде кандидатът на БСП за президент, на който въпрос тя отговори формално: партията има устав, процедури, които да бъдат спазвани. Т.е. тя каза, че Радев трябва да заслужи подобна номинация“, смята Ганев.

Радев готов да направи партия, ако обстоятелствата го налагат

И Румен Радев е имал своите моменти, в които е ядосвал „Позитано“. Така например в една от многобройните си критики той бе заявил, че „опозицията не е алтернатива на властта“. „Нещо повече, Румен Радев сам опитваше да се легитимира като опозиционен център, а не да легитимира БСП и по време на протестите включително“, заяви Димитър Ганев.

Според него ако противоречията и конфликтът му с Корнелия Нинова се задълбочат, може Радев да не е кандидат за президент на БСП. А ако той не е кандидат на БСП, той може въобще да не стигне до балотаж. „Няма нито една кандидат-президентска надпревара, в която кандидатите на една от двете водещи партии да не са на балотаж или да печелят на първи тур. Ако Румен Радев не си осигури подкрепата на БСП, това минира пътя му за втори мандат“, заяви Ганев.

„Позитано“ 20 има причина да се сърди на Радев и защото той през последната година отговаря доста уклончиво на въпросите дали смята да прави собствена партия. БСП е много ревнива, когато стане дума за този въпрос.

Познавайки политическия стил на Нинова, там трудно има заден ход. Виждали сме го през последните години. Затова мисля, че противоречията ще се задълбочават и Радев го очаква един много труден път“, каза Ганев.

Снимка: БГНЕС

Ковид кризата ще бъде един много силен мотив за гласуване. Според него до голяма степен хората ще решат как да гласуват въз основа на това как властите са се справили или не са се справили с коронакризата, могат ли властите да тушират последиците от коронакризата или не могат.

Гласуването по пощата е гаранция за политическо фиаско

Той не изключи пандемията да окаже влияние върху избирателната активност независимо от това, кога ще се проведат изборите – през март или май. „Не малко хора се притесняват и с право. Те добре си дават сметка, че изборите са някаква форма на риск, защото е струпване на хора на едно място“, заяви политологът.

Той отбеляза, че машинното гласуване също може да забави вота: „Машинното гласуване може да направи по-трудно протичането на самия предизборен процес, да натовари секциите с повече хора, което да подейства отблъскващо на хората заради притесненията им от COVID-19”.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама