COVID-19 по света: Чехия обяви максимално ниво на епидемична заплаха

14:45, 23 дек 20 25 2552 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Правителството на Чехия взе днес решение от 27 декември да въведе в страната максимално пето ниво на епидемиологична заплаха заради коронавируса. Това включва забрана за напускане на дома без спешна нужда, затваряне на някои предприятия и повечето магазини. Въвежда се  и вечерен час от 21:00 до 05:00 часа.

В страната ще останат отворени само магазини, продаващи стоки от първа необходимост. Максимум двама души ще може да са заедно навън. На сватби, погребения и други достъпът е ограничен до 15.

Тези ограничителни мерки ще останат в сила поне до 10 януари, поясни министърът на здравеопазването Ян Блатни. Властите възнамеряват да компенсират изцяло щетите за предприемачи, които са принудени да прекратят бизнеса си поради коронавируса в момент на действие на новите санкции, предаде bTV. 

Снимка: CanStockPhoto

Ваксинацията в Сърбия започва от утре

Междувременно стана ясно, че ваксинацията срещу коронавирус в Сърбия започва утре в домовете за стари хора. Те са най-застрашената категория, затова започваме с тях, обяви сръбкият президент Александър Вучич, цитиран от БГНЕС.

Ваксините са доставени на базата на двустранни договорки, като Сърбия е може би единствената страна извън ЕС , която е успяла да набави необходимите дози, добавя още Вучич.

"AЛИМАС (Агенция за лекарства и здравни продукти) получи проби от други ваксини, те ще продължат да си вършат работата и тогава очакваме по-големи количества. Очакваме да получим ваксини чрез тази програма, но се справяме и сами", категоричен бе Вучич.

1% от световното население вече се е заразило с коронавирус

Общият брой на заразените с новия коронавирус в света превиши 77,95 милиона души, показва преброяване на ТАСС, направено въз основа на официални данни, сведения на експерти и медии. Това означава, че с инфекцията са се срещнали над 1 процент от населението на планетата, което към момента е 7 милиарда и 795 милиона души, предаде БТА.

Най-висок дял на заболели имат страните с относително малко население. Така в Андора заразените са 9,9 на сто от населението (7633 души), в Люксембург - 7,2 на сто (44 809 души), а в Черна гора - 7,2 на сто (44 542 души). За сравнение в САЩ процентът е 5,6 (над 18,2 милиона души), а в Русия - 1,9 (2,9 милиона души).

COVID-19 по света: Новият щам на вируса се разпространява по-бързо

Разпространението на коронавируса в света продължава да се ускорява. До септември, когато в много страни започна т.нар. втора вълна на разпространението на инфекцията, в света ежедневно бяха регистрирани до 300 хиляди случая. През октомври този показател нарасна до 600 хиляди на денонощие, а на 20 декември достигна рекорд от 800 хиляди потвърдени случая за 24 часа.

Същевременно е намалял делът на смъртните случаи от общия брой на заразените. При първата вълна този показател беше 6-7 процента. На 9 май, когато регистрираните случаи на зараза в света бяха 4 милиона, делът на починалите беше 6,92 процента - 276 800 души. Сега числеността на смъртните случаи надхвърля 1,7 милиона, което представлява около 2,2 процента от общия брой на заразените.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама