Излезе българският „Декамерон“ на 21 век

11:20, 23 дек 20 / Култура 25 2639 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Сборникът „Първите 20” събира любими творби на български автори от началото на века. За него разказаха писателите Захари Карабашлиев и Александър Шпатов пред Нова телевизия. Идеята на книгата е да събере подбрани разкази от новото хилядолетие.

„През април, когато всичко беше затворено, направихме сайт, в който публикувахме 100 разказа по подобие на „Декамерон”. Едно е сайт, друго е разказите да се появят на хартия. Сто, разбира се, няма как да включим. Това е продължение на нашата инициатива за четене на нещо стойностно по време на карантина”, сподели Шпатов.

„Декамерон 2020“ – български разкази за четене по време на пандемия​

„Целта на този сборник е и да имаме достъп до творчеството други, по-непознати, но също така великолепни разказвачи. Със сигурност тук всеки ще намери някого, който му харесва, но и такъв, за когото не е чувал, но би му харесал“, добави Карабашлиев.

В сборника намират място разкази като „Сляпата Вайша“, „Кръв от къртица“, „Има ли кой да ви обича“ и „Как купихме Ленин“.

Благородно ви завиждаме, ако за първи път се докосвате до тези истории – някои от тях неминуемо ще ви разсмеят, други може и да ви разплачат, а трети ще държат любопитството ви до последния ред. Надяваме се, че сред многообразието на „Първите 20“ ще откриете и новия си любим български разказвач. Ако това наистина се случи, целта на този сборник ще бъде оправдана“, се посочва в анотацията на сборника.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама