Само 20% от учителите искат да се ваксинират

09:50, 23 дек 20 25 2082 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Въпреки че учителите попадат във втората група от хора, които ще имат възможност да се ваксинират щом пристигнат ваксините, едва 20% от тях са изявили желание. Под 15% са заявили категорично, че няма да го направят и една голяма група казва, че ще изчака, каза образователният министър Красимир Вълчев в ефира на bTV. Той уточи, че данните са от направени предварителни проучвания, преди изготвянето на окончателните списъци. Според него причината за малкия процент желаещи да се ваксинират е липсата на информация

"Учителите трябва да бъдат информирани. Аз съм сигурен, че ваксината е безопасна. Категорично ще се ваксинирам, защото вярвам на науката и медицината“, каза той. 

10 дни допълнителен отпуск за учителите, боледували от COVID-19

Статистиката показва, че 66 преподаватели са загубили битката с COVID-19. По думите на просветния министър всеки осемдесети жител на страната е учител, а броят на починалите преподаватели е пропорционален на общия брой жертви на заразата. 

Снимка: CanStockPhotos

Онлайн и присъственото обучение

Просветният министър подчерта, че ако заболеваемостта от COVID-19 у нас намалее, ще се премине към вариант с редуване присъствено и онлайн обучение. Той отбеляза, че при спад се планира изпитите и практиките за големите ученици да бъдат в клас. 

Ще разрешим някои дейности при 5. – 12. клас, които не могат да се отложат и не могат да се проведат в електронна среда, като някои изпити и практики“, каза Вълчев и уточни, че за момента е сигурно, че по-големите ученици ще останат вкъщи до 12 януари, а след анализ на данните за новия щам на коронавируса, ще се вземе решение как да се действа след тази дата. При връщането им в клас, децата от 5. до 12. задължително ще трябва да са с маски, за по-малките все още текат дебати и за тях решението ще се взима персонално от директорите на училища, каза министърът на образованието.

Обмислят удължаване на учебната година за учениците от 1. до 6. клас

Просветният министър заяви, че малките ученици и децата в градините допринасят по-малко за разпространението на COVID-19, затова правителството е взело решение те да се върнат в клас от 4 януари 2021 г. 

Относно удължаването на учебната година през лятото, Вълчев уточни, че високите температури през юли и август изключват подобна възможност. Той допълни, че се обсъжда вариант следващата учебна година да започне от 1 септември. 

Снимка: CanstockPhoto

Националното външно оценяване 

По думите му Националното външно оценяване за 10. клас е възможност да се оцени електронното обучение. „Миналата година то не отпадна заради обучението в електронна среда, а защото искахме да минимизираме необходимостта от връщането в училище. Надяваме се, че през пролетта ситуацията ще бъде по-добра заради ваксините“, каза още той и добави, че не се планира тази година изпитът да отпадне. 

Изчезнаха компютри за онлайн обучение, търсят ги по заложните къщи

Липсата на устройства за онлайн обучение

Заради липса на устройства 3% или 18 хил. от българските ученици не са обхванати от електронното обучение. Вълчев обясни, че от МОН са осигурили 32 хил. устройства през настоящата учебна година и продължават да доставят техника. „Изградихме облачна инфраструктура, която ще ни върши работа и след епидемията – всеки един ученик ще има профил, в който ще бъде цялото му учене“, коментира министърът.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама