Ваксини за Северна Македония: Историята ни разделя, но здравето е над всичко

10:07, 23 дек 20 / Политика 25 2499 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Въпреки че България блокира Северна Македония по пътя към ЕС и през последния месец имаше прехвърчане на искри по оста София-Скопие заради невъзможност за постигане на консенсус за общата ни история, доказахме, че животът и здравето на хората на Балканите е над всичко. Така вчера правителството взе решение за проучване на възможностите за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за Северна Македония и други държави от Западните Балкани. Това ще стане възможно едва след обезпечаването на българските потребности.

Правим го с най-чисто сърце. Правим го за живота и здравето на нашите най-близки съседи", заяви премиерът Бойко Борисов. А здравният министър Костадин Ангелов посочи, че целта на решението е постигане на солидарност в условията за излизане от пандемичната криза.

Отношенията ни със Северна Македония се свиха до издаване на паспорти

По-късно македонският премиер Зоран Заев благодари за решението на българското правителство да осигури безплатно ваксини срещу COVID-19 за съседната ни страна. „Този акт е демонстрация на приятелство към македонския народ и всички граждани на Северна Македония. Заедно с благодарността към премиера Бойко Борисов аз му казах, че дарението на ваксини, подсигурени от българското правителство, е много важно, защото това става в много тежки времена, когато и двата народа са изправени пред мощна вълна на разпространение на COVID-19“, написа Зоран Заев във Facebook.

Днес Борисов му отговори също през социалната мрежа, че България винаги е готова да помогне на своите най-близки съседи и приятели. „Ситуацията е наистина тежка и трябва да се подкрепяме и да сме солидарни. Животът на всеки един е най-важен и ще положим всички усилия да го съхраним“, посочи той.

В друг свой пост Борисов заяви, че с колегите си от Съвета на ЕС благодарят на всички медицински работници в Европа за огромните усилия, които полагат за живота и здравето на хората. „Пожелаваме Весела Коледа, здраве и по-добра 2021 г. на всички европейци… Годината беше много тежка за всички. Но заедно ще се справим с предизвикателствата. Ние трябва да бъдем максимално солидарни, максимално дружни, максимално обединени в справянето с тази изключителна пандемия“, написа премиерът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама