Коронавирусът остава в имунната памет 8 месеца

14:10, 23 дек 20 25 2272 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Австралийски учени откриха, че преболедувалите от коронавирус запазват имунна памет за патогена до 8 месеца след заразяването.

Изследването е сериозно доказателство, че ваксината срещу SARS-CoV-2 вероятно ще действа за продължителен период от време, става ясно от прессъобщение на университета в Монаш.

Много от по-ранните изследвания показаха, че първите антитела срещу коронавирус изчезват след няколко месеца, което доведе до опасения относно ефективността на ваксината.

"Интерпол": Ваксините ще станат "течно злато"

Подробности за изследването са публикувани в списание Science Immunology.

Учените установили, че имунните В-клетки запазват вируса в паметта си и при повторно проникване на патогена в организма бързо започват да произвеждат защитни антитела.

По време на изследването било потвърдено, че антитела срещу вируса започват да се образуват на 20-ия ден след заразяването.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Установено е също, че всички пациенти запазват В-клетки на имунната памет, които разпознават един от двата компонента на вируса SARS-CoV-2 – шиповия и нуклеокапсидния протеини. Тези специфични В-клетки на паметта постоянно присъстват 8 месеца след инфекцията.

Резултатите са важни, защото показват, че заразените с вируса пациенти запазват имунитета си към вируса и към болестта. Това обяснява и малкия брой случаи на реално повторно заразяване при хора с коронавирус. Новото изследване дава надежда, че разработените ваксини ще осигурят дълготрайна защита, подчертават учените, цитирани от БГНЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама