Като за финал: Тръмп с вълна от помилвания на осъдени

14:20, 23 дек 20 / Свят 25 1789 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В края на мандата си президентът Доналд Тръмп подписа серия от помилвания на общо 15 души, сред които двама осъдени за лъжесвидетелстване по време на разследването на ФБР за руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.

"Днешното помилване помага да се поправи грешката, която екипът на специалния прокурор Робърт Мюлър е причинил на толкова много хора", обяви Белият дом.

Джо Байдън официално е новият президент на САЩ

Сред помилваните e бившият помощник в предизборната кампания на Тръмп Джордж Пападопулос, който през 2017 г. призна, че е излъгал ФБР. Той излежа 12 дни от 14-дневната си присъда във федерален затвор, след което беше освободен под 12-месечно наблюдение.

Снимка: CanStockPhotos

Тръмп помилва и 36-годишния Алекс ван дер Зуан, холандският зет на руския милиардер Герман Хан. Той беше осъден на 30 дни затвор и глоба в размер на 20 000 долара за лъжесвидетелстване по повод свои контакти с длъжностно лице от кампанията на Тръмп през 2016 г. През ноември американският президент помилва и бившия си съветник по националната сигурност Майкъл Флин, който също се призна за виновен, че е излъгал агентите от ФБР, водещи руското разследване, предаде "Свободна Европа". 

Тръмп призова привържениците си „да отмъстят“ за поражението му

Сред останалите помилвани са републиканците Дънкан Хънтър от Калифорния и Крис Колинс от Ню Йорк. Тръмп помилва и четирима бивши военни от частната армия Blackwater, осъдени за клането през 2007 г. в Багдад, при което загинаха повече от дузина иракски цивилни.

Според американски медии действията от страна на Тръмп са били очаквани преди новоизбраният президент Джо Байдън да встъпи официално в длъжност. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама