Турция осъди влиятелен журналист на 27 години затвор за шпонаж

17:05, 23 дек 20 / Свят 25 2164 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Tурция осъди задочно известния журналист Джан Дюндар на 27 години и 6 месеца за шпионаж, заявиха адвокатите му, цитирани от "Ройтерс" и германски медии.

За бившия главен редактор на в. "Джумхуриет" Джан Дюндар и колегата му Ердем Гюл, вече осъдени на пет години затвор през 2016 г. заради клип, показващ доставки на турското разузнаване към Сирия, присъдата е политически мотивирана.

Дюндар живее в Германия и ако се върне в Турция, би трябвало да излежи три десетилетия и половина в затвора общо заради подрепа за тероризъм и политически шпионаж. Журналистът стана символ на турските атаки срещу свободата на словото, засилили се след неуспешния опит за преврат през 2016 г. Турските съдилища настояват, че действат независимо и реагират на заплахите срещу страната.

Освен от адвокатите на Дюндар, отказали да присъстват на заседанието на турския съд, за да не го "легитимират", критики дойдоха и от германския външен министър Хайко Маас. Той нарече съдебното решение "тежък удар до независимата журналистическа работа в Турция", наречена от него "основно човешко право".

Пред "Редакционснецверк Дойчланд" той каза още:"Журналистиката не е престъпление, а крайно необходима услуга за обществото - дори да, а и особено когато, се вглежда критично и с разследващ подход към хората на власт", пише "Дневник".

Турция прие закон за цензура на социалните медии

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама